Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
Sulaki - 2009-03-16

Ezúttal a JVC 42 colos Full-HD felbontású LCD televízióját vettük górcső alá, mely remek felbontással és jó ár érték aránnyal csábít...

visszafogott dizájn, jó árfekvés
8.8 pont
7.6 pont
8.7 pont
összpontszám: 8.4 pont
nincs 100 Hz, fekete szín megjelenítése nem tökéletes

Ezúttal a JVC 42
colos
Full-HD
felbontású
LCD
televízióját vettük górcső alá, mely remek felbontással és jó ár érték aránnyal csábít…
Az első sztereó erősítőm JVC volt, még anno a 80-as években egy háromnapos Bécsi kiránduláson sikerült megvennem, és azóta is tökéletesen müködik, Ezután egy
CRT
TV következett az életemben, ezért a márkanév miatt kissé nosztalgiázom, és kíváncsian várom, hogy hol is tart most a Japánban Victor Company-ként ismert cég, mert az utóbbi időben kezembe került egy Full-HD-s merevlemezes kamera és az eléggé meggyőző minőségről tett tanú bizonyságot.

42
col
révén a doboz is meglehetősen nagy. Pláne azért is, mert a talp itt gyárilag rá van szerelve. A külalak egyszerü semmi feltünőség, egy átlagos LCD TV forma. Elől a panelen kívül semmi sem található, oldalt a vezérlő gombok és minden csatlakozó hátul helyezkedik el. A hátlap kialakítása sajnos nem a legfelhasználóbarátibb, mert két kiemelkedés között vannak a csatlakozók, ezáltal ha fali konzolt használunk, szinte lehetelenség hozzáférni bármihez is.

A bekapcsolás után itt is magyarítottuk a menüt, amely képi megjelenése meglehetősen visszafogott és szegényes a többi menühöz képest, de azért minden megtalálható. A távirányító épp megfelelő méretü, de van pár gomb ami elég kicsire sikeredett, és sötétebb félhomályos környezetben nem a legjobban használható.

Az analóg TV jellel kezdtünk. A kapott kép minőségét közepesnek mondanám. Ez a probléma a szokásosnak mondható, mert gyengébb analóg jellel a Full-HD készülékek nem nagyon tudnak mit kezdeni, és a rossz analóg vétel hibái még szembetünőbbek 40 colos méret esetében. Ez kevésbé jelentkezik 32, vagy 37 colos készülékeknél. Megpróbáltuk javítani a különféle beállításokkal, amink meg is lett az eredménye, de a végeredmény azért elmaradt a tökéletestől.

DVD nézésnél persze, itt is javul a kép. Majd legvégül a Blu-ray következett. Az állóképek szépek voltak, de a gyorsmozgásos képekkel a 100 Hertzes technológia hiánya miatt eléggé megkínlódott. Sajnos ez elmondható az összes olyan készülékre, amely nem tartalmazza a 100 hertzes tecnológiát, amely LCD televíziók esetében pont erre hivatott. Tehát ez nem kifejezetten ennek a készüléknek a hibája, hanem az összes olyannak, ami nélkülözi ezt a technológiát, és ez szemmel annál jobban látható, minél nagyobb a képátló. Egy 26, 32 vagy 37 colos készüléknél ez nem annyira érzékelhető, de 40/42, vagy e felett sajnos kiütközik. A fekete szín előállítása ennél a készüléknél sem a legjobb, és ez ismét visszavezethető az 1:15000 kontrasztra

A hátlapon találunk
USB
csatlakozót is. Célszerü, egy USB hosszabbító kábelt beszerezni, mert annyira kevés a hely hátul, hogy egy vastagabb Pendrive szóba sem jöhet, mert nem fér be. A 12
megapixeles
géppel készült tesztképet sikerül megjeleníteni, de nem olyan szép az eredmény. Viszont előny, hogy nemcsak képet, hanem zenét is le tudunk játszani.

Összegezve az JVC hozta az átlagosan elvárható paramétereket, és ha nem vágyunk többre ennél, akkor jó áron hozzá is juthatunk egy meglehetősen nagy, jó márkanevü 42 colos készülékhez.

Ára (bruttó): ~250 000 Ft
Főbb paraméterek:
 
- Dynapix
HD
processzor

- MaxxBass funkció
- Ferde kónuszú hangszóró-rendszer
- Movie Theatre (2-2/2-3 pull-down)

- FullHD felbontás (1920 x 1080 pixel)
- Kijlező fényerő:  480 cd/m2
- Kontrasztarány: 2500:1 (15000:1 dinamikus)
- Látószög: 178/178o 
- HD kompatibilitás, - 1080p/24 Hz,
1080p
(1125p) 50/60 Hz,
1080i
(1125i) 50/60 Hz,
720p
(750p) 50/60
Hz

- 3 x
HDMI
bemenet
- Komponens bemenet
- 2x Scart
- Méretek (talppal együtt): 791x574x230 mm
- Súly:  14 kg