Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-14

Egy Tokiói rendezvényen a Mitsubishi bemutatott egy olyan érintés érzékelÅ? rendszert, mely képes azt is mérni, hogy ujjunk milyen messze van az érzékelÅ? felülettÅ?l...


A Tokióban megrendezett Interaction 2009 rendezvényen mutatta be a Mitsubishi legújabb kapacitív érzékelési rendszerét, mely képes a távolság érzékelésére is. A hagyományos érintés érzékelő rendszerek csak az „x” és „y” koordinátákat képesek megállapítani az új Mitsubishi megoldás azonban a „z” tengelyen történő változásokat is érzékeli. Maga a kijelző
VGA
felbontású és 5.7
colos
méretü.

A
3D
érintő panel két érzékelési mód közt váltva müködik, melyet az ujjunk helyzete határoz meg. Amikor az ujjunk közelít a panelhez a rendszer „közelségi állapodban” van ahol az érzékelés a fontosabb, miután hozzáértünk a felülethez a rendszer átvált „kontakt állapotra” melynél a felbontásnak van elsőbbsége. A panel képes 0.3pF változást érzékelni közelségi állapotban és 8-19pF változást érzékel kontakt állapotban.

Közelségi állapotban lecsökken a felbontás megközelítőleg 10mm-esre, miközben a z tengelyen történő elmozdulást 20 mm-en belül képes érzékelni a panel. Kontakt állapotban azonban az x és y tengelyen a pontosság 0.2 mm-esre vált. A közelségi érzékelés mértékét több érzékelő beiktatásával növelték. A most bemutatott panel a a piacon lévő megoldásokra épül és mindössze néhány változtatás kell a közelségi érzékeléshez.

Mivel még az új érintő panel fejlesztés alatt van, nincs várható piacra kerülési idő, mivel mielőtt piacra kerülhetne még számos tesztet és vizsgálatot is el kell végezni a megoldáson.