Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-13

A Southern Mississippi egyetem kutatói olyan új típusú müanyagot fejlesztettek ki mely napfény hatására képes regenerálódni, és eltünnek róla a karcolások...

 
Amikor a bőrünket megsértjük az önmagától regenerálódik és nemsokára nyoma sem lesz a sérülésnek. Az élettelen anyagok és borítások erre jelenleg nem képesek. Egy tudományos publikációban azonban a Southern Mississippi egyetem kutatói olyan új poliuretán alapú rugalmas müanyagról számolnak be, mely
UV
fény hatására képes „begyógyítani” felületi sérüléseit. A kutatók szerte a világban már régóta kísérleteznek hasonló eljárásokkal és különféle módszerekkel. Habár van egy-két ígéretes kutatás egyelőre egyik sem kész a gyakorlati alkalmazásra, pedig felhasználási lehetőség lenne bőven.
 
Gondoljunk csak bele, telefonok, hordozható elektronikus eszközök burkolatán nem lenne sérülés, telefon kijelzőkre nem kellene ronda és sokszor zavaró védőfólia, vagy akár az autók festése sem lenne soha karcos. Egyszóval a lehetőségek száma végtelen és a megtérülés is hatalmas lenne.
 
Az új UV fény alapú módszerben három különféle kémiai anyag kombinált hatását használják ki, melynek középpontjában a poliuretán van, ami önmagában is meglehetősen jó karcállósággal rendelkezik. Ezen képességének javítására Biswajit Ghosh és Marek Urban kutatók OXE és CHI komponensekkel egészítették ki a poliuretánt. A CHI reagáll az UV fényre az OXE pedig egy kémiailag instabil anyag.
 
Amikor a kísérleti anyagot 120 W-os UV lámpa alá tették a karcolások elhanyagolható szintre süllyedtek fél óra alatt. Ez a javulási folyamat párás és száraz körülményk közt is végbe mehet, a szükséges idő azonban évszaktól és napszaktól függően változhat.