Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2009-03-13

Teszteltük a Toshiba Qosmio családjának egyik legújabb tagját, melyet A Qosmio család többi tagjával szemben elsősorban a játékosoknak szántak a tervezők...

Jó grafikus kártya és remek hangrendszer, hivalkodó megjelenés, két merevlemez, eSATA/USB port
8.5 pont
8.6 pont
7.9 pont
8 pont
8.9 pont
összpontszám: 8.4 pont
fényes billentyűzet, nincs TV tuner, nincs Blu-Ray meghajtó, a kijelző nem Full HD


Tesztlaborunk egyik legújabb vendége a Toshiba megújult Qosmio családjának különlegessége, melyet kifejezetten az utazó játékosoknak terveztek. Az X300 egyben a cég első ilyen irányú mobilgépe, mely nemcsak belső paramétereivel kíván megfelelni a játékosok magas követelményeinek, de hivalkodó lángnyelves külsejével azt üzeni, hogy ezt a gépet komolyan kell venni. A gép megjelenése kétség kívül hatásos, és határozott vélemény nélkül lehetetlen elmenni a külső stílusjegyei mellett. A fedél lángnyelves motívumai egy gyengén megvilágított környezetben, ahol esetleg még néhány villogó fény is van a környéken valóban jól néznek ki (és a legtöbb komoly játékos valószínü hasonló környezetben fog játszani), de normál vényviszonyok mellett kissé túlzó és giccses a piros/lila stilizált mintázat. Persze a megjelenés megítélése alapvetően szubjektív és a színektől elvonatkoztatva elmondhatjuk, hogy a formavilág nagyon jól kidolgozott.

Ami viszont már tény, hogy 17
colos
játékosoknak tervezett laptopról van szó, ami azt jelenti, hogy nagy és nehéz. A masina 412x306x62.5 mm-es méretekkel rendelkezik, melyhez kész kihívás megfelelően nagy és elég erős táskát találni, illetve jó erőlétre is szükségünk lesz, ha rendszeresen hordozni szeretnénk a 4.3 kg-os gépet.

[%IMAGE=9083%] Billentyüzet, egér, vezérlés

Ahogy a legtöbb 17 colos gép esetében a laptop teljes numerikus résszel ellátott klaviatúrát kapott. Sajnos azonban a billentyüzet a Toshiba számos új modelljére jellemző fényes, lakkozott bevonatot kapta, amin minden érintés és apró koszfolt meglátszik. A billentyük tapintása furcsa szokatlan érzést kelt bennünk, mivel a lakkozott felület kissé tapadós, valamint a billentyüzet jobb-középső részén az alátámasztás sem tökéletes és megfigyelhető a klaviatúra enyhe mozgása.

A klaviatúra felett egy pirosan világító érintés érzékeny multimédiás vezérlő sávot találunk, mely sötétben is lehelet könnyü és pontos vezérlést biztosít, valamint igazán szép díszítő eleme is a gépnek.

Az érintőpad kiképzése kellemes tapintású és az érintő felület feletti piros sáv, sötétben is segít betájolni a vezérlő felületet, azonban a felület mérte lehetett volna egy picit nagyobb.

A státuszjelző jelző
LED
-ek a gép elülső részén nagyon praktikusan úgy lettek elhelyezve, hogy lehajtott fedéllel is láthatjuk őket.

Hang

Játékos gépeknél a notebook hangjára is külön hangsúlyt fektetnek a mérnökök és a hangminőségben ezúttal sem csalódtunk. Az öt Harman/Kardon hangszóróból álló rendszer nagy hangerő mellett is torzítás mentesen szól, és igazán nem lehet panaszunk hangrendszerre. A gond mindössze a fő hangszórók elhelyezésével van, ugyanis a gép elejére a jobb illetve bal alsó sarokba is került, egy-egy hangforrás. Ezzel az a baj, hogy pont a csuklónk alá esik a hangszóró rács, így munka (vagyis játék) közben letakarjuk a hangszórót, ami rontja a hangminőséget, és gépelés (vagyis hosszabb játék) során már komolyan kényelmetlenné válik a rácson való támaszkodás.

Rendszer architektúra

A laptop Inelt
Centrino
2 architektúrára épül. A tesztmodellünkben egy
Intel
Core 2 Duo P8600-as 2.4 GHz-es
processzor
volt, mely 1066 MHz-es
FSB
-vel és 3
MB
gyorsító tárral rendelkezik. A processzor mellett Intel PM45 lapkakészlet és 3
GB
DDR2
533 Mhz-es rendszermemória volt. Maximálisan 8
GB
-ra tudjuk bővíteni ám ezt csak 64 bites
OS
esetén tudjuk kihasználni. A grafikus teljesítményről egy NVIDIA GeForce 9700 GTS videó kártya gondoskodik, mely 512 MB saját memóriával lett ellátva.

[%IMAGB=9089%] Adattárolás

Tesztmodellünkben egy 320 GB kapacitású Fujitsu (MHZ2320BH G1) gyártmányú
merevlemez
volt. A laptop lehetőséget ad két merevlemez használatára, azonban
RAID
opció nincs a lehetőségeink közt. A memóriakártya olvasó sem marad ki a gépből, mely az öt legfontosabb alapformátummal elboldogul. Mivel a Toshiba a
HD
-DVD feladása óta várakozó állásponton van, a
Blu-Ray
meghajtó még mindig nem része egyetlen laptopjuknak sem, így ez esetben is nélkülöznünk kell.

Képernyő

Ahogy azt már említettük, a laptop 17 colos megjelenítőt kapott, mely a tesztmodellünk esetében 1440x900 pixeles felbontású volt. Ez a játékokhoz elegendő és ennél nagyobb felbontáson nem lenne képes a grafikus rendszer egyetlen játékot sem lefuttatni. Persze 17 colos kijelzőn ez nem túl nagy felbontás és a csúcsmodell is maximum 1680x1050 pixeles kijelzővel készül, ám tekintve hogy Blu-Ray meghajtó sincs, vagyis
HD
tartalmakhoz legfeljebb kerülő úton juthatunk ez viszonylag kevés esetben jelent komoly hátrányt.

Csatlakozási lehetőségek

A laptop bőségesen el lett látva csatlakozási lehetőségekkel. Az
USB
portok mindegyik sleep-and-charge képes, vagyis a laptop kikapcsolásakor is tölti a hozzákapcsolt eszközeinket. Az egyik USB kapu pedig kombinált
eSATA
csatlakozásként is funkcionál. Ezen felül VGA, Regza-Link
HDMI
portot és
FireWire
csatlakozási lehetőséget is találunk a laptopon. Természetesen a Gigabites
Ethernet
port
mellett a 802.11a/b/g/n képes
Wi-Fi
és a
Bluetooth
2.0 is része az alapfelszereltségnek.

A laptopban természetesen
ExpressCard
bővítő helyet is találunk, melyben egy pici távirányítót is találunk, így filmezés közben meg sem kell mozdulnunk, egy beállításhoz, vagy a hangerő feljebb csavarásához.

[%IMAGB=9087%] Teljesítmény, képességek

Az X300 teljesítményének kulcsa a nagyteljesítményü grafikus kártya, mely a Core 2 Duo processzorral együtt alkalmassá teszi a gépet akár a legkomolyabb gépigényü játékok futtatására is. Ez azt jelenti, hogy akár a Crysis-t is bátran végigjátszhatjuk „high” grafikus beállításokkal 1440x900 felbontáson, de a Call of Duty 4: Modern Warfare közben sem voltak gondjaink és élvezhető sebességen játszhattunk (70
fps
átlagos megjelenítési sebesség) szintén magas grafikai beállításokkal. A gép
3D
mark 2006-ban 7682 pontot ért el, ami igazán tiszteletre méltó egy laptoptól.

A gép játékra lett tervezve amihez elegendő a kijelző felbontása és a Blu-Ray meghajtó hiánya sem jelent hátrányt ebből a szemszögből. Azonban ha hozzávesszük a képlethez hogy egy közel 500 ezer forintos gépről beszélünk akkor már közel sem olyan rózsás a helyzet, annál is inkább, mivel ebben az árkategóriában más gyártóktól választhatunk teljesebb felszereltségü gépet is.

Záró gondolatok

A játékosoknak tervezett X300 a fő feladatkörében remekül helytáll a legújabb játékok esetében is, azonban az ár/érték arányt tekintve főleg ha az egyéb piacon lévő játékosoknak tervezett modellt is nézzük, nem biztos hogy a legjobb választásnak bizonyul a laptop. Mivel asztali gép helyettesítő modellről van szó az akkumulátoros üzemidő nem lényeges szempont annál is inkább, mivel tesztmodellünk nem képes átváltani integrált grafikus vezérlőre. Így egy-másfél óránál tovább nem tudunk meglenni hálózati áram nélkül.