Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-13

A Francia rendÅ?rség megközelítÅ?leg 50 millió eurót takarított meg azzal, hogy 2004-óta nyílt forráskódú programokat kezdtek használni és a munkaállomások egy részén már Ubuntu Linux fut...

 
A France Gendarmerie Nationale vagyis a Francia állami rendőrség sok-sok millió eurót takarított meg a nyílt forráskódú programokra való átállással, melynek keretén belül az asztali gépekről elkezdték leváltani a korábbi Microsoft Windows operációs rendszert, Ubuntu Linix disztribúciókra.
 
A tényleges átállás 2005-ben kezdték meg, melynek során elsőként a Microsoft Office programokat cserélték le OpenOfice.org alkalmazásokkal a teljes szervezeten belül. Ezt követően is folytatódott a fokozatos átállás a nyílt forráskódú programokra és hamarosan az
internet
böngésző Firefox lett a levelezést pedig Thunderbird alkalmazásokon bonyolították. A 2006-os Vista indítás után pedig megszületett a döntés a Windows leváltásáról és megkezdődött az Ubuntu „hatalomátvétele”.
 
Az átállás jelenlegi szintjén közel 5000 Ubuntu
OS
-t futtató munkaállomást használnak és az első sikereken felbuzdulva tervbe vették 15000 munkaállomás áttelepítését Ubuntu platformra még az év vége előtt. A hosszú távú tervekben pedig mind a 90 000 munkaállomás
Linux
disztribúcióra való átállítása szerepel 2015-ig. Ezzel a pusztán software-s cserével a rendőrség az éves IT költségvetésének közel 70 százalékát képes volt megtakarítani, miközben a funkcionalitásból és képességekből nem veszítettek.
 
„ A Microsoft XP-ről Vista-ra való áttérés nem sok előnyt hozott volna számunkra és a Microsoft szerint a felhasználókat is képezni kellett volna hozzá” – nyilatkozta Guimard alezredes – „Az SP-ről Ubuntu-ra való áttérés pedig igen könnyünek bizonyult. A két legnagyobb eltérés az ikonok és a játékok. A játékok viszont számunkra nem fontosak.”
 
A Francia minta jól mutatja hogy állami, és kormányzati hivatalokban ahol a klasszikus irodai munka a döntő többségü egy Linux, nyílt forráskódú irodai csomaggal igen is müködhet, méghozzá gördülékenyen átállással. A nyílt forráskódú programok hatalmas előnye, főképp a jelen gazdasági helyzetben pedig az óriási költségmegtakarítás.