Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-13

Ma vagyis péntek 13-án lett 20 éves a World Wide Web, ami alapvetÅ?en változtatta meg az életünket és elhozta az internetet mindennapjainkba...



A Brit származású Tim Berners-Lee és kollégái, mint például Robert Cailliau hozták létre a
CERN
laboratóriumában a web-et, mely az
internet
széles körü elterjedését hozta magával, megváltoztatva mindennapi életünket. Az eredeti rendszert arra hozták létre alkotói, hogy lehetővé tegyék a világ minden táján szétszórva élő kutatók ezreinek a kapcsolattartást.

Berners-Lee 1989. márciusában tett egy javaslatot a
web
létrehozására " Information Management: a proposal (Javaslat az információkezelésre)" címmel. Felettese "homályosnak, de izgalmasnak" minősítette a tanulmányt, és később zöld utat adott az elképzelésnek. Ekkor csatlakozott Berners-Lee-hez Cailliau, a CERN rendszermérnöke.


Persze mint oly sok később korszakalkotónak minősülő találmány a web-et is a kényszer szülte. „Amikor egy alkalmazott átlagosan két évet tölt el munkában, bizonyos információ folyamatosan elvész. A technikai leírásai egy korábbi projektnek néhány esetben örökre elvesztek, vagy csak a sürgősen elindított nyomozás segített visszaszerezni az adatokat.” – ecsetelte Berners-Lee.

Ezt követően alkották meg a hipertext nyelvet, amelyre minden weboldal címében a
http
rövidítés is utal és 1990-ben létrehozták az első internet böngészőt, mely meglepően hasonlít mai utódaira. „Minden amiről az emberek manapság beszélnek, blogok és így tovább az amit mi 1990-ben csináltunk, nincs semmi különbség. Mi így indultunk el”- nyilatkozta Cailliau egy svájci rádiónak.

[%IMAGB=9091%]A WWW technológia elsőként 1991-ben vált (ekkor jött létre az első weboldal) szélesebb körben elérhetővé az internet-en, miután a CERN nem tudta tovább biztosítani a fejlesztést és a szervezet korszak alkotódöntést hozott két évvel később amikor nem szedte be a jogdíjakat.

1993-ban Marc Andreessen és Eric Bina az Illinois állami egyetem hallgatói megalkották az első grafikus böngészőt a webhez, melyet hamarosan sok technikai beállítottságú felhasználó töltött le.

Cailliau csodálja az olyan fejlesztéseket mint például a Wikipedia, melynek célkitüzése az volt, hogy lehetővé tegye az embereknek a korlátlan és ingyenes tudáscserét a weben, de sosem gondolta volna, hogy a keresők ilyen központi szerepet játszanak, mint napjainkban. „A kereső rendszer nagyon centralizált… miközben a web teljesen decentralizált, soha nem gondoltam volna, hogy így alakulnak a dolgok” - nyilatkozta Cailliau – „Vannak dolgok amiket egyáltalán nem szeretek, mint például hogy az embereknek reklámokon kell élniük. Ezen felül ott van persze az identitás problémája, a bizalom két a weblapot felállító és a látogató közt, valamint a gyerekek védelme is fontos probléma”