Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2009-03-12

Többféleképpen mutatjuk meg, hogyan lehet kikapcsolni vagy megkerülni a Vista egyik legvitatottabb és kétség kívül legbosszantóbb „funkcióját” ami rendszeres felugró ablakokat okoz...


A Vista rendszerében egy új elvileg biztonságot növelő funkció került bevezetésre, mely a gyakorlatban több gondot okozott, mint megoldott. A szóban forgó funkció nem más, mint a User
Account
Control vagyis a Felhasználói fiók felügyelet. Ennek eredményeképpen viszonylag sürün találkozhatunk egy ablakkal amiben a Windows engedélyt kér a müvelet folytatására. Ez olyan esetekben fordul elő amikor egy programot telepítünk, vagy egy külső program kíván teljes hozzáférést kérni. A rendszernek az egyik idegesítő velejárója, hogy ha adminisztrátor módban futtatjuk a gépet, akkor sem szabadulunk az idegesítő kérdezősködéstől és minden adminisztrátori funkció előtt hirtelen felugrik a kis ablakocska. Ez időrabló, felesleges és nem jelent igazán semmilyen extra biztonságot sem, mivel kikerülhető a rendszer. Nincs ez másképp a Windows 7 esetében sem, melynél három sebezhetőséget vagyis kerülési módot is felfedeztek, (ezek közül kettőt a cikk írásakor már javítottak de a harmadikat nem) melyek révén a káros programok teljesen csendben lefuthatnak, függetlenül az UAC beállításától.

Az UAC kerülés három módja – minden problémát többféleképpen is meg lehet közelíteni!


A hagyományos kikapcsolás:

Térjünk vissza a kikapcsolási folyamathoz, melyhez kattintsunk a Startmenüre, majd nyissuk meg a vezérlőpultot. A vezérlőpultban keressük meg a felhasználói fiókok (User Accounts) beállítást és kattintsunk rá kettőt. Ezt követően megnyíló ablakban lesz egy olyan sor melyben a „Turn User Assount Control on or off” mondat lesz olvasható, vagyis a Felhasználói fiók felügyelet vezérlés ki vagy bekapcsolása. A következő ablakban már végre a tényleges kikapcsoláshoz jutottunk. Ezt követően természetesen újra kell indítsuk a gépet, de legközelebb már nem lesz gondunk az idegesítő ablakokkal.

Kerülőút

Ha csak egy programot, mondjuk a parancssort szeretnénk futtatni a megfelelő jogosultsággal (mondjuk ipconfig parancsokhoz), de amúgy nem akarjuk kikapcsolni az UAC-t akkor erre is lehetőségünk van. Nem kell mást tennünk, mint jobb egérgombbal kattintanunk a parancssor ikonjára és a felugró ablakban válasszuk a „Run as administrator” pontot, melyet követően az alkalmazásunk elindul és nem lesz bajunk az aktuális programban jogosultsági szintjeivel.

[%IMAGB=9057%] Biztonsági rendszabályok – secpol.msc

A startmenüben írjuk be a keresőbe a secpol.msc kifejezést majd kis iőd múlva megnyílik a Vista belső helyi biztonsági házirend szabályokat beállító programja. Ezen belül a bal oldali fa szerkezetben nyissuk meg a Local Policies (Helyi Házirend)/Security Options (Biztonsági beállítások) fület, ahol némi görgetés után megtaláljuk a User Account Control-hoz tartozó beállításokat.

Itt két dolgot kell beállítani az UAC kikapcsolához:
  1. „Behaviour elevation prompt for administrator…” melynél az “Elevate without prompting” sort válasszuk, vagyis a jogosultság emelést figyelmeztetés nélkül.
  2. A „Run all administrators in Admin Approval Mode” sorban pedig az alapértelmezett értéked ami disabled vagyis kikapcsolt, „Enabled”-re kell változtassuk.

Ezek után indítsuk újra a gépet és ha legközelebb valami olyan müveletet végzünk ami UAC közbeavatkozást igényelne már nem fog megjelenni az idegesítő ablakocska.

A secpol.msc ezen kívül még számos biztonsági és jogosultság beállítási lehetőséget tartogat, melyek közül a fontosabbakat későbbi cikkeikben még bemutatjuk.