Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2009-03-11

A Nokia ma bejelentett három új készüléket, melyek közt egy teljes QWERTY billentyüzetes XpressMusic készülék is található...


A Nokia új Nokia Music Store-ok debütálását, még több Comes with Music megjelenését, valamint három új zenekészüléket jelentett be. A Nokia 5730 XpressMusic, a Nokia 5330 XpressMusic és a Nokia 5030 életre keltik az emberek zenéit, olyan funkciókkal, melyek a zenebolondok számára világszerte könnyen elérhetővé teszik kedvenc dalaikat. A digitális zenelejátszó, amely a zsebedben csörög, egyben a zenetár, a bolt és a platform zenéid kezeléséhez.

„Több mint 425 millió digitális zenelejátszóval, és több mint 700 millió
FM
rádióval felszerelt készüléket adtunk el, ami világosan mutatja, hogy a mobiltelefon egy könnyen elérhető eszköz a zenehallgatásra, és arra, hogy a zenét magunkkal vigyük[%ITALIC%] – mondta el Jo Harlow, a Nokia készülékekért felelős alelnöke. [%ITALIC%]– Ha egy olyan interneteléréssel rendelkező zenelejátszót, mint a Nokia 5730 XpressMusic összekötjük a Comes With Music szolgáltatással, ami több milliónyi, korlátlanul elérhető zeneszámot kínál, az azt jelenti a zenerajongók számára, hogy a kedvenceiken kívül is felfedezhetik és elmenthetik az új zenéket, amikre rábukkannak.”


Nokia 5730 XpressMusic

A Nokia ma bejelentette zenetelefon sorozatának új tagjait, melyek közt egy az E75-höz hasonló felépítésü különlegeség is található. A Nokia 5730 XpressMusic-ről már korábban folyt a pletykálkodás az
internet
jól értesültebb zugaiban. Ennek a zenére kihegyezett modellnek egyik különlegessége, hogy oldal irányban szétcsúsztatható (ekkor a képernyő orientációs is automatikusan igazodik) így teljes
QWERTY
billentyüzetet használhatunk, ami ideális bármilyen komolyabb szövegbevitelt igénylő feladathoz. Zen felül a képernyő mellett külön zenelejátszást vezérlő gombok találhatóak.

A Főképernyő egy megújult Névjegyek parancssort kínál, akár 20 barát és családtag megjelenítésére, továbbá közvetlen hozzáférést biztosít a zenékhez, az N-Gage-hez és egyéb alkalmazásokhoz, mint például a Facebook, a Photos, az Ovi Névjegyzék, a Térképek és az üzenetkezelés. Az Ovi Névjegyzékkel a felhasználók láthatják, mely barátaik vannak online, kik chatelnek, és még azt is, hogy milyen zenét hallgatnak éppen.

A Nokia 5730 XpressMusic 2.4
colos
QVGA
felbontású kijelzőt kapott, mely 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes. A készülék 128
MB
RAM
-ot tartalmaz, melyből közel 96 MB szabadon felhasználható és 140 MB belső tárterület áll rendelkezésünkre, melyet
microSDHC
kártyákkal akár 32
GB
-ig bővíthetünk. A
Symbian
S60
operációs rendszerre épülő telefonban a 802.11b/g
Wi-Fi
adóvevő mellett
A2DP
képes
Bluetooth
2.0-ás modul is lesz.

A készülékben 3.2
megapixeles
Carls Zeiss optikás autófókuszos kamera található, melyhez
vaku
is tartozik. A
3G
képes Nokia 5730 ára várhatóan 280 euró körül alakul majd és piaci megjelenése a harmadik negyedévre várható.

[%IMAGE=9037%] Nokia 5330 XpressMusic

Az XpressMusic család másik újdonsült tagja egy hagyományos slider vagyis szétcsúsztatható készülék, melynek stílusjegyei az N96 formavilágát idézik. Az telefon érdekessége a képernyő oldalán lévő érintés érzékeny lejátszást vezérlő gombok. A telefon 3.5 mm-es audio Jack csatlakozót is kapott és a gyári adatok szerint egyetlen feltöltéssel akár 26 óra folyamatos zenélésre van lehetőségünk. Az Symbian
S40
-es telefon természetesen rendelkezik A2DP képes Bluetooth 2.0-ás adóvevővel.

A készülék várhatóan a harmadik negyedévben lesz kapható 160 eurós áron.

[%IMAGE=9039%] Nokia 5030 XpressRadio

A harmadik és egyben legszerényebb telefon az első olyan Nokia készülék mely rendelkezik belső FM antennával (egy filléres „fejlesztés”, de vajon miért kellett erre ennyit várni?) , így nem kell vezetékes fejhallgatót használnunk ha rádiót szeretnénk hallgatni. A készülék teljes egészében a rádiózásra van kihegyezve melynek jegyében külön csatornaválasztó gombok kerültek oldalra és a kamera helyére egy nagyméretü hangszóró került beépítésre.

A rádiós képességektől eltekintve meglehetősen szerény képességü készülékkel lesz dolgunk, melyet a várhatóan 40 eurós ára is tükröz.