Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-09

A jövÅ?ben egy hunyorítás, mosoly vagy akár egy megemelt szemöldök is elég lesz, hogy számot váltsunk az iPod-on vagy elindítsuk a mosógépet...

 
Egy Japán kutatás keretén belül Kazuhiro Taniguchi feltaláló aki kutató az Osakai Egyetemen megalkotott egy Mimi Switch vagy Ear Switch (fül kapcsoló) nevü kis eszközt, melyet ha egy számítógéphez kapcsolunk rajta keresztül elektromos eszközöket vezérelhetünk és gyakorlatilag kéz nélkül táv irányíthatunk bármit.
 
A feltaláló szerint a készülékkel egy gyors szájmozdulattal lekapcsolhatjuk majd a villanyt, vagy akár elindíthatunk egy zeneszámot az iPod-on ha kinyújtjuk a nyelvünket, egy kacsintással pedig számot válthatunk. A lehetőségek száma szinte végtelen és az eszköz konfigurálható, hogy a különféle arckifejezésekhez milyen parancsok tartozzanak.
 
Az eszköz első pillantásra úgy fest mint egy normál fülhallgató, de a belsejében apró infravörös érzékelők vannak, melyek a fül belső részén végbemenő mozgásokat figyelik, melyeket a különféle arckifejezéseink okoznak. A készülékhez tartozó program pedig figyeli a mindennapi arckifejezéseinket és ezekből képes adatot gyüjteni, majd ha úgy ítéli nem mosolygunk eleget, az iPod átválhat valami vidám zenére.
 
Az imént felsorolt számos példa is mutatja, hogy az alkalmazási lehetőségek száma tényleg végtelen és a relaxációtól a szórakozásig, de a mozgáskorlátozott emberek számára is nagy segítség lehet.
 
Taniguchi egyelőre befektetőket keres a találmányhoz illetve le kívánja védetni az igazán egyedi eszközt, de tervei szerint két-három év múlva akár piaci termék is lehet belőle.