Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2009-03-06

Az OCZ bejelentette legújabb csináld magad mobil gépét, mely ezúttal egy netbook, melybe a memóriát, merevlemezt és az operációs rendszer mi magunk vehetjük és tehetjük bele...

 
Van némi varázsa annak amit mi magunk rakunk össze, majd bekapcsolva látjuk, hogy (remélhetőleg) müködik a kreációnk. Az asztali gépeknél teljesen megszokott dolog az otthoni szerelgetés ám a noteszgépek világában ez már sokkal ritkább.
 
Az OCZ akit nálunk főleg a memória modulokról illetve
SSD
meghajtókról ismernek a vásárlók forgalmaz csináld magad noteszgépeket, melyekbe számos komponenst akár a processzort is mi magunk választhatunk és rakhatunk bele. A mostani Neutrino névre keresztelt modell azonban egy Atom processzoros netbook, mely nem olyan testre szabható, mint nagytestvérei, de a rendszermemóriát és a háttértárolót is külön kell megvennünk, ahogy operációs rendszer sem tartozik a csomaghoz.
 
A gép 10.2
colos
WSVGA
kijelzővel 1.6 GHz-es Atom processzorral
USB
és
VGA
csatlakozókkal és Express kártya bővítő hellyel is rendelkezik. Vagyis majdnem kész azonban, hogy milyen drága és milyen gyors
SSD
kerül bele (mely nagyban befolyásolja a
boot
időt, illetve az alkalmazás futtatási sebességet) vagy hogy mekkora
RAM
azt mi dönthetjük el, illetve nekünk is kell belecsavarozni. Természetesen ezek a komponensek cserélgetése nem érinti a garanciális feltételeket.
 
Az itthoni forgalomba kerülés kérdéses, pedig ha van egy két elfekvő alkatrészünk jó, és  sokkal olcsóbb megoldás lehet egy ilyen gép, mint venni egy hagyományosan kész netbook-ot.