Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-03-03

ElÅ?ször a Dell perelte be a Psion-t a netbook szóért, majd ehhez csatlakozott az Intel most pedig a Psion feljelentette az Intelt , hogy szándékosan a Psion kárára használta a netbook szót...

  Először a Dell perelte be a Psion-t a
netbook
szóért, majd ehhez csatlakozott az
Intel
most pedig a Psion feljelentette az Intelt , hogy szándékosan a Psion kárára használta a netbook szót, mely a Psion védett márkaneve 1999-óta…

Az [%A=http://www.courthousenews.com/2009/02/16/IntelvPsion.pdf%]Intel 13 oldalas[%A%] beadványa, melyben a netbook szó mint márka bejegyzésének törlését kéri, és meglehetősen erős hangvételben indokolja, miért is nem lehet levédve tartani ezt a szót. A történet egy kicsit korábban kezdődött, ugyanis az első és kezdeti perindító a Dell volt és ehhez csatlakozott később az Intel. A válasz nem váratott sokáig magára és a Psion pedig visszaperelte az Intelt és becslések szerint 1.2 milliárd dollár kártérítést követel az Intel-től, mivel állítása szerint az Intel jogtalanul és szándékosan használta a Psion kárára a netbook elnevezést teljes tudatában annak hogy ez a szó a Psion tulajdonában álló védjegy.

A Psion szerint a készüléknek csupán a gyártását függesztették fel, de nem az eladását; a termék továbbra is létezik, és továbbra is szállítanak belőle különböző megrendelőknek Illetve hozzá tartozó kiegészítőket is forgalmaznak.

A Psion a kártérítési összeg mellé természetesen követeli a netbook.com
domain
neki adását a kártérítésen felül.

Kis Psion Netbook Pro történelem

A tisztánlátás végett nem árt egy kicsit átnéznünk a Psion Netbook Pro rövid történetét, mely elsőként 1999-ben érkezett a piacra. Habár visszatekintve nyugodtan mondhatjuk forradalminak a készüléket, de a technológia még nem volt teljes kész erre és piacilag sikertelen volt az ARM processzoron alapuló masina, melyből alig adtak el. 2003-ban a Psion befejezte az forgalmazást ám 2006-ban a Psion megújította a Netbook márkanevet, miután maga a Netbook akkorra már három éve nem volt forgalomban.

Ekkor két évig semmi sem történt a netbook elképzeléssel kapcsolatban, majd jött 2008 és a netbook feltámadt hamvaiból, és ahogy megjelentek az első gépek az Intel bedobta a köztudatba a netbook elnevezést, melyet mindenki azonnal használni is kezdett és mára teljesen hétköznapi számítástechnikai kifejezés lett belőle.

2008 decemberében a Psion elkezdett felszólításokat és figyelmeztetéseket küldözgetni az
OEM
gyártóknak és cégeknek ám a legtöbbjét figyelmen kívül hagyták, amíg nem három hete a Google bejelentette hogy letilt minden a védett Netbook márkanevet tartalmazó hirdetést az adsense rendszerből. Ez volt az ami a mostani pereskedést és felzúdulást kiváltotta. Jött a Dell feljelentés, majd csatlakozott az Intel és ezt követően a Psion visszaperelte az Intelt.

Kinek van igaza?

Azt hogy valójában kinek is van igaza, nehéz lenne eldönteni, hiszen a Psion azt állítja hogy ők igen is forgalmazzák a Netbook Pro-t speciális igényü terülteken (bármi is legyen ez). Ettől eltekintve is netbook név már beépült a köztudatba, és mindenki használja az apró notebook szerü gépekre és az Intel szerint a Psion az első fél évben a füle botját sem mozdította az ügyben, vagy a márkanév védelmében. A Psion minden érvet elutasít ám meggyőző bizonyítékot egyelőre nem mutatott be az igazára ám a tény hogy ennyire elszántak azt sejteti, hogy valóban nemcsak habokra fenyegetőznek és perelnek.

A Psion eladási adatok is közölt a saját Netbook bevételével kapcsolatban ám a számok kissé furák és a 2003-as piaci eltünést is figyelembe véve 5000-nél is kevesebb forgalomba gépet lehetne becsülni, melyekhez 2005-2006-ban a kezdetihez képest óriási összegü eladások társulnak (ugye ekkor már elvileg több éve nem voltak forgalomban a gépek).

A Psion szerint az Intel magatartásával és netbook szó használatával összezavarta és megtévesztette a felhasználókat és jóvátehetetlen kárt okozott a Psion –nak (valaki találkozott Psion Netbook Pro-val az elmúlt 5-6 évben?).

A végét az ügynek pedig egyszerüen nem lehet látni, de lehet az Intel úgy oldja meg a problémát, hogy felvásárolja a Psion-t.