Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2009-03-02

Két nagy angliai mobilszolgáltató is azzal riogatja a világ elsÅ? számú mobiltelefon gyártóját, hogy nem fogják forgalmazni az N97-est ha nem veszik le róla a Skype alkalmazást...

 
Két Bit mobilszolgáltató az O2 és az Orange annyira tart a
VoIP
térhódításától és annak a bevételeikre káros hatásától, hogy a Nokia N97 bojkottálásával próbálják rávenni a mobiltelefon gyártót, hogy vegye ki a Skype programot a telefon alkalmazásai közül, mert különben nem forgalmazzák majd a készüléket. Ez a hozzáállás egyáltalán nem új a mobil szolgáltatók részéről, aki rendre igyekeznek minden olyan opciót és képességet háttérbe szorítani, mely ha csak rövid távon is, de előnytelenül érintheti határtalan nyereségvágyukat. Szerencsére nem minden szolgáltató van ezen a véleményen Angliában sem, mivel a 3 (ez egy mobil szolgáltató akinek az a neve hogy „három”) és a T-Mobile támogatják a VoIP szolgáltatásokat.
 
Ez az agresszív ellenállás több okból is érthetetlen illetve alapvetően értlemetlen. Az egyik legnyilvánvalóbb, hogy néhány dollárért vehetünk és tölthetünk bármilyen telefonra Skype, sőt minden más internetes VoIP és szöveges üzenetküldő alkalmazást támogató programocskát.
 
A másik fő szempont pedig, hogy egyre többen keresnek
Wi-Fi
képes telefonokat és a felhasználók minél jobban ki szeretnék használni a
WLAN
-ban rejlő lehetőségeket például olcsó VoIP hívásokkal. A VoIP program telefonba integrálása akár növekvő készülék eladásokhoz és új vásárlókhoz és ezáltal több forgalomhoz is vezethet. Hiszen VoIP hívásokat Wi-Fi hiányában ugyanúgy a mobilhálózaton, adatforgalomként tudunk bonyolítani, ami bevételt jelent a szolgáltatónak is.
 
Mindazonáltal a VoIP-tól való szolgáltatói félelem nem új keletü és nem korlátozódik csak az Egyesült Királyságra. Az amerikai szolgáltatók is óvakodnak a VoIP támogatásától. Az ilyen O2 és Orange stílusú tiltakozás a VoIP ellen hosszútávon nem biztos, hogy használ majd az üzletnek. Remélhetőleg itthon nem lesznek hasonló szolgáltatói ellenállások.