Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-02

Két alapvetÅ?en káros és fertÅ?zÅ? alkalmazást is elcsíptek a Facebook közösségi hálózaton, melyek felhasználói adatokat szedegettek össze, és vírusszerüen terjedtek...


A közösségi játékok, jó szórakozást jelentenek és a Facebook - mely a hazai felhasználók körében is egyre népszerübb - tele van jó időtöltést ígérő alkalmazásokkal. A szórakozás azonban csak addig jó, míg a felhasználók adatit nem kezdi lopkodni néhány erre született kártékony program.

Habár a két szóban forgó alkalmazást viszonylag gyorsan kiirtották a rendszerből az incidens megkérdőjelezi a Facebook túlságosan is nyitott fejlesztői politikájának hatékonyságát. A „F a c e
b
o o k -- closing down!!!" (Facebook – bezárása!!!) és "Error Check System," (Hiba, rendszer ellenőrzés) alkalmazások vírusszerüen terjedtek. Az trükkös programok a felhasználókat rávették, hogy adják a profiljukhoz, majd hozzáadás után továbbterjedtek, miközben a kapcsolatlistánkat és más adatainkat ellopták. Arról nem lehet tudni, hogy vajon hány felhasználót tettek lóvá ezek az alkalmazások és vajon mennyi hozzáférést és adatot loptak el, mint ahogy a fejlesztők kilétét is sürü homály fedi. Mindenesetre az eset újabb kérdéseket vet fel a Facebook talán túlságosan is nyitott alkalmazás fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban.

Egy Facebook alkalmazás fejlesztéséhez, mindössze egy valós
e-mail
címet kell megadnunk és máris hozzájuthatunk a Facebook dokumentációhoz, és szabadon készíthetünk programokat, melyeket elküldhetünk a Facebook szabályozatlan alkalmazás gyüjtőjébe. Sajnos a fejlesztőknek az alkalmazások leírását sem kell kitölteni és még sokszor a népszerü alkalmazásokból is hiányoznak a fejlesztő adatai, elérhetőségei.

Amennyiben a Facebook egyre jobban az ehhez hasonló támadások célkeresztjébe kerül könnyen lehet, hogy új szabályozást és szigorúbb alkalmazás fejlesztési követelményeket kell bevezetniük a felhasználók millióinak védelme érdekében.