Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-03-02

A Sony 14 éve elÅ?ször veszteséget könyvelhetett el, melyet követÅ?en bejelentették a cég átszervezését, melytÅ?l a nyereségesség növekedését és újbóli növekedést remélnek...

 
A gazdasági válság hatására már jóval korábban elindultak a pletykák, melyek szerint a Sony rekord veszteséget könyvelhet el. A félelmek pedig be is igazolódtak, amikor januárban a cég bejelentette, hogy becslései szerint 150 milliárd Japán jen veszteségre számít a március 31-ével véget érő üzleti év második felére.
 
A Sony pedig most bejelentette, hogy Sir Howard Stringer ügyvezető igazgató vezetésével újraszervezi a teljes cégstruktúrát, melytől a versenyképesség javulását, újbóli nyereségességet várnak. Az átszervezések révén a cég termékcsoportjai és részlegei gyakorlatilag két fő üzleti csoportba szerveződnek.
 
[%IMAGE=8858%]Az első csoport a Networked Products & Services Group (Hálózati termékek és szolgáltatások), melybe beletartozik majd a Sony Computer Entertainment (SCE), valamint a személyi számítógépek (VAIO termékcsalád), a mobil termékcsaládok, ide sorolva a Walkman készülékeket és a Sony Media Software and Services. A remények szerint az új egyesített csoport hatékonyabban tud majd új termékeket fejleszteni és növekszik majd a nyereségesség is.
 
A másik csoport a New Consumer Products Group‛(CPG -Új fogyasztói termékek csoport), melybe a jelenlegi televízió, digitális képalkotási, otthoni hang és videó rendszerek tartoznak majd bele.
 
Ezen felül egy Common Software and Technology csapat integrált technológiákat és
software
megoldásokat fog fejleszteni, mindkét csoport termékeihez és összehangolt software fejlesztést fogja segíteni a csoportok közt. Lesz még egy másik az egész cég és mindkét csoportba tartozó csoport, mely a gyártási, logisztikai és beszerzési feladatokat fogja felügyelni, koordinálni, megszüntetve a felesleges redundanciákat és ezzel is csökkentve a kiadásokat.
 
Ezek a lépések és átcsoportosítások a cég belső felépítésének egyszerüsítését szolgálják, melyek révén a vállalat részlegei hatékonyabban tudnak majd egymással együtt müködni, ami javítja majd a csoportmunkát és várhatóan növeli a termelékenységi hatékonyságot is. A kérdésre, hogy ezek a változtatások megfordíthatják e a Sony szerencséjét nehéz lenne válaszolni, de egy egyszerübb cégstruktúra mindképpen jótékony hatású.