Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-02-26

Susan Greenfield angol neurológus szerint a gyors egymásutánban érkezÅ? információ darabkák átalakítják a gyerekek agyát, akik nehezebben tudnak majd hosszabb távon egy dologra figyelni...


Régóta vitatkoznak arról, hogy vajon a videó játékok illetve a számítógép mennyire befolyásolják a gyerekek agymüködését, illetve gondolkodásuk fejlődését. Esetünkben azonban nem a vitatható alapokon nyugvó erőszak ellenességről van szó a játékokban, hanem arról ahogy az információt kapjuk és ehhez miként alkalmazkodik az agyunk.

Susan Greenfiled az Oxfordi Egyetem elismert neurológusa szerint a gyereknek egyre több gondot okoz egymás megértése és az iskolában folyamatosan koncentrálni, melynek egyik oka lehet a rengeteg, apró részletre darabolt gyors információ morzsa, melyet az online világból kapunk és ez fizikai, strukturális változásokhoz vezethet az agyban.

Ezen kívül aggodalmát fejezte ki, hogy a „valódi” beszélgetéseket hosszú távon felválthatják a rövid szövegdarabkák és a nyelv is kárát láthatja a 140 karakteres foszlányoknak. Greenfield azonban tovább ment és azt állította, hogy az utóbbi időben meg növekedett diagnosztizált autista esetek is összefüggésben állhatnak a számítógépekkel illetve videójátékokkal.

Habár Greenfield állításának lehet bizonyos alapja, és a fiatalok körében valóban megfigyelhető a fogalmazási kézség romlása illetve internetes rövidítések használata írásban is a kutató állításait nem támasztotta alá semmilyen kutatással, így ezek az állítások elgondolkodtatóak, de semmi több.