Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-02-26

A Mozilla után már a Goggle is csatlakozott az Opera által kezdeményezett EU-s vizsgálathoz az Explorer egyenlÅ?tlen feltételekkel szerzett dominanciája ellen...

 
A vizsgálatot az Opera kezdeményezte, aki szerint a Microsoft aláásta a szabad versenyt a böngésző piacon, mivel a Windows rendszerekben az Explorer gyárilag benne van, mint alapértelmezett böngésző. Az Opera szerint a saját böngészőjük soha nem nyert széles nyilvánosságot, emiatt a csomagkapcsolás miatt.
 
Az EU egy elemzésben, melyet januárban mutattak be egyet értett az Opera álláspontjával és az EU vizsgálat szerint a Microsoft gyakorlata, miszerint Explorer is része a Windows csomagnak sérti az EU tröszt ellenes törvényét. Ez a csomagkapcsolás az európai szakemberek szerint sérti a böngészők közti szabad versenyt, aláássa a fejlesztéseket és alapvetően csökkenti a felhasználói választás lehetőségét.
 
Egy nemrégiben kiadott EU nyilatkozatból pedig az derül ki, hogy amennyiben a Microsoft-ot elmarasztaló döntés születik a vizsgálatban, akár a céget arra is kötelezhetik, hogy csomagolják a konkurens böngészőket is a Windows telepítőbe. Ennek ugyan nincsenek technikai akadályai, azonban felvet egy másik problémát. Ebben az esetben ugyanis az EU-nak kellene megszabni, hogy mely böngészők számítanak versenyképesnek, vagyis, hogy miket csomagoljanak a Windows mellé. Ha vesszük az Explorer, Firefox és a Safari böngészőket akkor ők együttesen 97,37 százalékot tesznek ki és utánuk jön a sorban a Chrome (1.12 százalék) és az Opera (0.57 százalék) valamint a Netscape (0.57 százalék) valamint a maradék 0.22 százalékban a többi böngésző változat.
 
A Mozilla már korábban jelezte, hogy csatlakozik a vizsgálathoz és felajánlotta segítségét az EU vizsgálatban. Ezt követően most a Google is hasonlóan tesz és szintén csatlakozik az EU eljáráshoz, mivel úgy vélik a böngésző piac még ma is egyenlőtlen és nincs igazi verseny.
 
Mindazon által kérdéses, hogy mennyire befolyásoló tényező a gyárilag összecsomagolás, vagy bizonyos böngészők hozzáadása a csomaghoz. Egy interjúban a
PC
Pro magazinnak a Mozilla Firefox vezető fejlesztője Mike Conner elmondta, hogy szerinte az Opera azért nem terjed el széles körben, mert túl összetett és zavaró az átlag felhasználó számára. Azt se felejtsük, hogy a korábbi Media Player nélküli Windows XP változatot senki sem vette meg, és nem telepítette senki az új gépekre, vagyis a gyakorlatban senkit sem érdekelt. Az EU ezúttal más stratégiát választ, ám kérdéses hogy az amúgy is egyre népszerübb Firefox terjedésére milyen hatással lesz egy esetleges Windows-al együtt szállítás.