Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2009-02-20

Az Applied Nanodetectors Ltd. angliai cég bemutatott egy olyan átalakított Nokia mobiltelefont, mely a leheletünkbÅ?l különféle betegségeket tud azonosítani és akár alkohol szintünket is megméri...

 
A leheletünk és az abban lévő különféle kémiai vegyületek aránya jele lehet különféle betegségeknek, illetve árulkodik, hogy mennyi italt fogyasztottunk a közelmúltban. Egy a Nokia által gyártott telefont (N95) az Applied Nanodetectors Ltd. (AND) felszerelt az általuk fejlesztett gázérzékelővel, mely meg tud különböztetni számos gáztípust, mint például széndioxid, nitrogén oxidok vagy ammónia.
 
[%IMAGE=8757%]A
chip
képes megállapítani a felhasználó leheletének összetételét és az egyes gázvegyületek arányát. Az eredményeket pedig összehasonlítja a különböző betegségekre jellemző adatokkal és értékekkel. Az összehasonlító eljárás hasonló, mintha csak egy ujjlenyomatot ellenőriznénk. A fejlesztő AND cég szerint a chip képes azonosítani asztmát, diabéteszt, tüdőrákot, bizonyos fajta ételmérgezést, vagy akár megmérni a leheletünk alkohol szintjét. Ha a telefon érzékel valami gondot, vagy betegséget, értesíti a felhasználót, és akár automatikusan felhívhatja háziorvosunkat is.  Amennyiben a gyakorlatban is müködik az elképzelés, nagyban megkönnyítheti bizonyos betegségek korai felismerését.
 
Az AND tervei szerint Európában a mobiltelefon gyártókat keresné meg először a megoldásával, remélve, hogy a későbbiekben beépítik készülékeikbe, Japánban viszont a szolgáltatókon keresztül szeretné elterjeszteni az érzékelőjét.
 
Az hogy pontosan mikor találkozhatunk ilyen lehelet elemző képességekkel felszerelt mobillal egyelőre kérdéses.