Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-02-12

Két nagyméretü kommunikációs mühold ütközött össze földkörüli pályán. Ez volt az elsÅ? alkalom ahol két müködÅ? egység karambolozott...

 
A NASA szerint még heteket vehet igénybe megállapítani az ütközés nagyságrendjét, mely közel 800 kilóméteres magasságban következett be Szibéria felett kedden. A NASA szerint az ürállomásra nézve elég csekély a kockázat tekintve, hogy az állomás nagyjából 435 km-es magasságban kering, illetve az elvileg február 22-én induló ürsikló útját sem veszélyezteti az eset. Nicholas Johnson szerint aki a NASA földkörüli roncsokat vizsgáló szakértője, az ütközésből szétszóródó roncsdarabok a Hubble ürteleszkópra, valamint a Földet kémlelő müholdakra nagyobb veszélyt rejtenek.
 
Az ütközés során egy 1997-ben felbocsátott Iridium kereskedelmi mühold és egy 1993-ban pályára állított elvileg inaktív Orosz mühold találkozott. Az Iridium mühold 560 kg-os volt, míg az orosz szerkezet majdnem egy tonna. Egyelőre senki sem tudja mennyi vagy mekkora roncsok szakadtak le a müholdakról. Ami biztos, hogy becslések szerint akár több száz apróbb roncsdarab is lehet valamint több ezer mikron nagyságú szemcse.
 
A fölkörüli pályán 17 000 ember alkotta tárgy kering, melyek közül minden 4
inch
-nél nagyobb darabot nyomon követ az amerikai Space Surveillance Network (Űr megfigyelő központ), amit az amerikai hadsereg üzemeltet. A megfigyelő hálózat kedden észlelte az ütközést.
 
Az Iridium Holdings LLC 65 darab föld körül keringő kommunikációs müholddal rendelkezik, melyek egy a hagyományos mobilnál kétszer nagyobb hordozható telefonokról érkező hívásokat fogadják és továbbítják. A cégnek közel 300 000 előfizetője van és az Amerikai Védelmi Minisztérium az egyik legnagyobb előfizetőjük. Az eredetileg 1990-ben a Motorola Inc. által indított cég 1999-ben csődbe ment és 2001-ben egy magánbefektetőkből álló csoport újraindította a szolgáltatást. Az Iridium müholdakban az a szokatlan hogy a többi kommunikációs müholdhoz képest alacsonyabb pályán és igen gyorsan keringenek a Föld körül.