Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-02-09

Az informatikai intelligencia használata, adattárházak és adatelemzÅ? módszerek a visszaélések megakadályozásában is nagy segítséget nyújtanak...

Az informatikai intelligencia használata, adattárházak és adatelemző módszerek a visszaélések megakadályozásában is nagy segítséget nyújtanak..  
 
Az adatelemző módszerek például olyan esetekben segíthetnek, amelyek során különböző állami szerveknek ugyanaz a személy eltérő adatokat jelent be, vagy rosszhiszemüen változtatja adatait. (Így müködött a milliárdos kárt okozó  miskolc-avasi lakásmaffia is, melynek tevékenységére a napokban derült fény.)
 
Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban IBM szoftverekkel vizsgálják majd a vízumot kérőket, s a lengyel rendőrség az igazoltatásoknál is kapcsolatot teremt az intelligens adatközponttal, hogy kiszürjék azokat, akiknek valamilyen rejtegetnivalójuk van. Az alkalmazás összehasonlítja a különböző rendszerekben fellelhető adatokat, és gyanús összefüggésekre vadászik. (Például különböző nevek alatt található azonos telefonszámok, vagy címek.) A
szoftver
alapjait egy, az IBM által felvásárolt kis szoftvercég fejlesztette ki Las Vegasban a kaszinók számára, hogy a kártyacsalókat lebuktassák.
 
Intelligens közmüvek Máltán
 
A Máltai Elektromos- és Vízmüvek (Enemalta) 70 millió eurós szerződést kötött az IBM-mel, melynek értelmében 5 év alatt az ország teljes víz és elektromos áram ellátásának menedzselését új alapokra helyezik. Az távvezeték- és vízhálózatot szenzorok tömegeivel szerelik fel, a fogyasztóknál a központokkal kommunikáló fogyasztásmérőket helyeznek el, amelyek folyamatosan beérkező adatait intelligens informatikai rendszerekkel dolgozzák fel.
 
A megoldás folyamatosan figyeli a közmü rendszer kihasználtságát és nagy igény esetén drágább, kisebb terheléskor olcsóbb tarifát számol. Ezzel a közmühálózatok terhelése is egyenletesebbé válik, csökken a csúcsidejü terhelés, ezért csökkenek a beruházási költségek, és a fogyasztók energiatudatos viselkedése is kialakítható. Aki odafigyel, sokat spórolhat a villanyszámlán. Távfelügyelet teszi gyorsabbá a hibaelhárítást és kiegyenlítettebbé az ellátást.  A fogyasztók internetes portálon követhetik figyelemmel aktuális fogyasztásukat, valamint kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb kondíciókat, és szerződhetnek a szolgáltatóval. Előre fizetett fix áras csomag vásárlására is lehetőség nyílik, éppen úgy, mint a mobiltelefonok esetében.