Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2009-01-23

Teszteltük a Belkin hálózati USB megosztó eszközét, mely képes akár öt különféle USB kiegészítőt elérhetővé tenni Ethernet hálózaton keresztül...

Egyszerűen kezelhető, könnyen telepíthető, változatos eszközök számára biztosít egyszerű hálózati kapcsolatot
8.9 pont
9.2 pont
9.5 pont
összpontszám: 9.2 pont
Nem képes árammal ellátni a nagyobb fogyasztású eszközöket, egy eszközt csak egy gép használhat


Szerkesztőségünkben egy igen hasznos
USB
megosztó eszközt teszteltünk, mely megoldást nyújthat az USB kiegészítők egyszerü és hatékony
Ethernet
vagy akár
Wi-Fi
hálózaton való elérésére. Ez különösen hasznos lehet amennyiben több számítógép közt kell megosztani USB kiegészítőket, például nyomtatót, szkennert, külső
USB
-s merevlemezt, pendrive –ot. Erre eddig csak USB
switch
használatával egy kizárólag USB vezetékes hálózat kiépítésével volt lehetőség ám ennek megvannak a maga fizikai korlátai, hiszen az USB vezetékek és azok jelátviteli távolságai korlátoznak minket. A Belkin megoldása egyszerü és hatékony ám mielőtt belemennénk járjuk körül kívülről is egy kicsit.

A Belkin Network USB
hub
megjelenése igazán szemet gyönyörködtető és habáraz ilyen eszközöket nem a külsejük alapján ítéljük meg, azért érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb hálózati eszközzel ellentétben ez a lakk-fekete elosztó igazán szép. A készülék elején két USB csatlakozót találunk a státusz jelző
LED
mellett, a hátulján pedig további három USB csatlakozót találunk az
RJ45
-ös Ethernet csatlakozó és a tápegység csatlakozója mellett.

[%IMAGE=8407%]Az üzembe helyezés és telepítés valóban nagyon egyszerü folyamat, mindössze a hálózatunkhoz kell csatolni a hub-ot az Ethernet csatlakozón keresztül, majd a tápegységet csatlakoztatni és már meg is vagyunk a „szereléssel”. A számítógépeinkre telepítendő kezelőprogram hasonlóan egyszerüen üzembe helyezhető és mindössze néhány kattintással már látjuk is a kezelőfelületet, melyen automatikusan megjelenik minden a hub –ra csatlakoztatott USB eszköz. A Control Center program az eszközök kelesésén túl lehetőséget ad a frissítések elvégzésére is.

Gyakorlati müködés

A gyakorlati müködés és korlátok megértéséhez egy dolgot már az elején érdemes megjegyeznünk. Egyszerre csak egy géphez rendelhetünk hozzá egy eszközt és ez minden esetben igaz. Konfigurálhatjuk hogy egy adott eszköz automatikusan kapcsolódjon egy adott géphez illetve ha valaki használja kérhetünk hozzáférést. Nyomtató csatlakoztatása esetén van olyan beállítási lehetőségünk is, hogy a nyomtatás befejezése után automatikusan lecsatlakozzon gépünk így mások nyugodtan használhatják majd a nyomtatót.

Habár a hub nem kompatibilis minden eszközzel és bizonyos webkamerák, tv tunerek esetében lehetnek gondjaink a legtöbb esetben igen gördülékeny a csatlakozási folyamat és nekünk még USB fejhallgató esetén sem voltak gondjaink a csatlakozással. A hub-nak sajnos hiába van tápegysége a nagyobb energia felvételü USB eszközöket, mint például merevlemezek sajnos nem képes önállóan energiával ellátni. Továbbá mivel egyszerre csak egy gép csatlakozhat egy eszközre
NAS
funkcionalitást nem kapunk illetve az írási és olvasási sebesség is jelentősen kisebb, mint amire egy közvetlen USB kapcsolaton képes lenne az adott adattároló. Bizonyos tüzfal programok gondot okozhatnak a csatlakozás során melyeknél külön engedélyeznünk kell a Belkin hub-ot ám ez rendszerint könnyen megoldható.

Amennyiben problémás eszközt csatlakoztatunk a Control Center programban üzenet jelenik, mely figyelmeztet a hibára illetve, hogy esetleg nem kompatibilis a csatlakoztatni kívánt eszköz az elosztóval ám ettől a kiírástól függetlenül érdemes tenni egy próbát, mert sokszor minden gond nélkül menni fog a kommunikáció.

Záró gondolatok

A Belkin Network USB hub egyszerü és könnyü módját kínálja a legkülönfélébb USB eszközök Ethernet hálózathoz való csatlakoztatására, mely rendkívül hasznos lehet otthon vagy kis irodai környezetben, de mindig vegyük figyelembe a korlátokat, melyek kissé beárnyékolják az összképet.

Web: [%A=http://www.belkin.com/networkusbhub/%]www.belkin.com[%A%]
Ára: 21 000 Ft.