Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-01-18

Napjainkban megjelent sajtóhírek szerint a plazma TV technológia hamarosan be lehet tiltva az európai piacon energiahatékonysági okok miatt. Az ilyen kijelentések teljesen helytelenek...

 
A vonatkozó EU direktíva (“nem gyakorolhatnak jelentős negatív hatást az ipar versenyképességére;” és “elvben a környezetbarát tervezési követelmények előírása nem eredményezheti azt, hogy a gyártókra egy meghatározott, oltalom alatt álló technológiát kényszerítsenek.”)szerint egy olyan technológia, mint a plazma TV nem lehet betiltva a piacon, minthogy  a TV készülékek (ezt a technológiát használva) megfelelnek az energiahatékonysági követelményeknek.
 
Az Európai Unió és tagállamai jelenleg új szabályokon dolgoznak, hogy a TV készülékek – minden technológiára vonatkozólag, beleértve a plazma-,  LCD-, és
CRT
TV-ket – továbbfejlesztett energiahatékonyságát biztosítsák.
 
Minden gyártó kötelezve lesz arra, hogy megfeleljen az új minimum energiahatékonysági előírásoknak, hogy az európai piacon tovább gyárthasson, importálhasson és értékesíthessen TV készülékeket. Ez a szabályozás várhatóan 2009. második felében lesz közzétéve. Egy átmeneti időszak után, 2010 második felére a termékeknek meg kell felelniük az előírásoknak.
 
Fontos, hogy megértsük, hogy minden releváns technológia, például plazma-, LCD- és
CRT
– TV, különbözik az energiafelhasználás módjában. Mindamellett az iparág egységesítette a kritériumrendszert, hogy egyenlő mérési módszer készülhessen az összes technológiára vonatkozólag, amely lehetővé teszi a fogyasztó számára az összehasonlíthatóságot.
 
Mindent összegezve, az
LCD
és a plazma technológia jelentős fejlődést mutatott az elmúlt pár évben és mindkettő egyre jobb energiahatékonyságot ér el. A nemrégiben megrendezett Las Vegas-i CES-en sok gyártó mutatta be jelenlegi és jövőbeli technológiáit, bemutatva az iparág folyamatos elkötelezettségét, hogy tovább fejlessze az energiahatékonyságot a technológia típusától egyre inkább függetlenítve.