Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sci-Fi - 2009-01-13

A VIERA Z1 sorozatú Full HD plazmatelevízió mindössze 2,5 cm-es, vékony kialakítású és kibÅ?vített VIERA CAST funkciókkal és WirelessHD technológiával rendelkezik...

 
A Panasonic bemutatta a zászlóshajójának számító
1080p
felbontású, csupán 2,5 cm vastagságú Z1 plazmatelevízió-sorozatot. A 2,5 cm-es kialakításon és a külön tuner box konfiguráción kívül a Neo
PDP
HDTV
rendelkezik a
WirelessHD
technológiával is, amely az elegáns, letisztult  kesekeny panelfelépítéshez nélkülözhetetlen. A csúcskategóriás plazma TV kibővített formában támogatja a tavalyi évben bemutatott, internetes kapcsolódást lehetővé tevő VIERA CAST funkciót, amellyel most már az Amazon videotéka szolgáltatását is igénybe lehet venni. A Z1 sorozat első darabja, a TC-P54Z1 2009 nyarától lesz kapható az új 137 cm-es kategóriában.
 
A WirelessHD technológia képes
Full-HD
felbontású video-, audio- és vezérlőjeleket vezeték nélkül továbbítani. Ezen kívül a VIERA Link funkció is igénybe vehető ezen a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, így a felhasználók a televízió távirányítójával vezérelhetnek minden egymással összekapcsolt, kompatíbilis készüléket.
 
A rendszer milliméteres hullámhosszokat alkalmaz 60 GHz-es, 2,4 GHz-es vagy 5 GHz-es nagyfrekvenciájú sávszélességgel, és így vezeték nélkül is csaknem olyan sebességgel lehet nagy kapacitású jeleket továbbítani, mint HDMI- kábellel. A 60 GHz-es sávszélességü jeleket hagyományosan nem egyszerü kezelni. Egyenes vonalban terjednek, és ezért az átvitel megszakadhat, ha egy fémtárgy, egy személy vagy más objektum állja el a jelátadás útját. Azonban a Panasonic vezetéknélküli 1080p felbontású Full-HD összeköttetése az antenna-technológia fejlesztésével leküzdötte ezt a problémát. Mivel több antennával küldi és fogadja a jeleket, azonnal képes a jelátadási útvonalak megváltoztatására, ha akadályt észlel, és így zavartalan marad a jelek továbbítása. A technológia elnevezése „sugárterelési technológia”, és a fejlesztés révén lehetségessé vált a full-HD jelek tömörítés nélküli, megbízható továbbítása.
 
A NeoPDP VIERA Z1 fényesebb képet, mélyebb feketéket, jobb valós kontrasztarányt (40 000:1) biztosít, és a mozgóképek megjelenítése 1080 soros (Full HD) felbontásban történik. A  VIERA CAST funkciót 2008-ban mutatták be a kritikusok nagy elismerésével, és 2009-ben három VIERA terméksorozatra terjesztették ki. Az Amazon videotéka szolgáltatás elérhetővé tétele a VIERA CAST funkción keresztül lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy videotartalmakat tekintsenek meg az Amazon kiterjedt állományából. A Z1 modell előnyei között említhető az 1080p felbontás, a THX tanúsítványú kijelző, az Infinite Black kontraszt, a 600
Hz
-es Sub-field meghajtó, a VIERA Image Viewer funkció, amellyel
SD
memóriakártyára rögzített digitális állóképeket és
H.264
HD
videókat is le lehet játszani, valamint a VIERA Link technológia, melynek révén a felhasználó valamennyi kompatíbilis szórakoztató elektronikai készülékét egyetlen távirányítóval vezérelheti.
 
 
„A Z1 sorozattal tovább folytatódik a Panasonic technológiai fejlesztések iránti elkötelezettsége, melynek célja, hogy a fogyasztók a szórakoztatás során a lehető legmagasabb színvonalú élményt és értéket kapják.” – mondta Bob Perry, a Panasonic Consumer Electronics Company vezérigazgatója. „A Panasonicnál mindig is büszkék voltunk arra, hogy odafigyelünk vásárlóinkra, és a vezetéknélküli összeköttetés olyan technológia, amely mindig is előkelő helyen szerepelt a vásárlók kívánságlistáján. Ezt szem előtt tartva, és figyelembe véve, hogy a design ma elsődleges szerepet játszik a televízió fejlődésében, mérnökeink a Z1-et gyönyörü, 2,5 cm-es kialakítású, vezetéknélküli készüléknek alkották meg.”