Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2009-01-08

Az ESPRIMO Mobile sorozat és ESPRIMO MA úttörÅ? dizájnja nyerte a 2009-es iF formatervezési díjat...

 
A Fujitsu Siemens Computers
iF
formatervezési díjat nyert ESPRIMO Mobile sorozatú professzionális noteszgépeivel és egészségügyi felhasználásra szánt ESPRIMO MA táblagépével. Ez az elismerés is igazolja, hogy helyes döntés volt a vállalat részéről az új termékformaterv bevezetése.
 
Az iF formatervezési díj rangos elismerésnek számít a szakmában. Bizonyítja, hogy a Fujitsu Siemens Computers sikerrel alkotta meg új, egységes termékformatervét. A cég idén tavasszal mutatta be első ízben az egyedi „core & shell” koncepciót. A dizájn lényege, hogy minden interfész a termék fekete színü „magján” kap helyet – a szervereknél éppúgy, mint a PC-knél és a noteszgépeknél, vagy akár az egereknél és az
USB
memóriáknál. A portok és a kártyaolvasók a
PC
vagy a noteszgép elülső oldalán hozzáférhetők. A fekete magot vele színben vagy anyagban kontrasztot alkotó borítás veszi körül.
 
A Fujitsu Siemens Computers kétéves interdiszciplináris projekt keretében dolgozta ki otthoni és üzleti termékeinek egységes formatervezési „nyelvét”. A belső tervezőcsapatot két nemzetközi iroda, az IDEO és a LUNAR támogatta külső partnerként. Az európai számítógépgyártók közül elsőként a Fujitsu Siemens Computers vezetett be egységes dizájnt minden termékcsaládjánál.
 
A másik díjazott, az ESPRIMO MA megtervezése különleges kihívást jelentett. Hiszen ennek a táblagépnek ki kell elégítenie az egészségügyi környezet higiéniával és biztonsággal kapcsolatos napi igényeit, és rugalmasan kell alkalmazkodnia az eltérő felhasználói profilok ergonómiai szükségleteihez. Rendkívül fontos volt ebből a szempontból például a fogantyú kialakítása, a kijelző pozicionálása vagy éppen a funkciógombok elhelyezése.  
Toni Koberling, a Fujitsu Siemens Computers formatervezési vezetője meggyőződéssel vallja, hogy a dizájnnak vizuális formában is ki kell fejeznie a termék rendeltetését. „Számunkra a formaterv soha nem önmagában való érték, hanem a termék karakterének határozott kifejezése és a funkcionális szempontok tökéletes megtestesülése. Ily módon jól türközi a termékeinkre jellemző praktikus szemléletet” – magyarázza Koberling. „Az ESPRIMO MA és az ESPRIMO Mobile sorozat által elnyert díj bizonyítja, hogy ismét sikerült kielégítenünk az egészségügy szakmai és speciális használati követelményeit éppúgy, mint az üzleti felhasználók széles körének igényeit.”