Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Prikkel_Mika - 2009-01-07

Ma már minden nagyobb gyártó több nyomtatót is kínál fényképezőgépei mellé otthoni felhasználásra. Ezúttal a Canon PIXMA iP1900-as nyomtatóját teszteltük...

Kis méret és súly, egyszerű kezelhetőség, nagy felbontás
9.4 pont
8.5 pont
7.9 pont
8.9 pont
összpontszám: 8.7 pont
Kissé lassú fotónyomtatás, 4 alapszínes rendszer, kimenő tárolótálca hiánya, né

Ma már minden nagyobb gyártó több nyomtatót is kínál fényképezőgépei mellé otthoni felhasználásra. Ezeket egyszerü kezelés és alacsony költségek jellemzik. Ezúttal a Canon PIXMA iP1900-as nyomtatóját teszteltük.

Manapság már szinte mindenki digitális fényképezőgépet használ a különböző élményei megörökítéséhez. Aki csak ritkábban fényképez, az kompakt fényképezőgépet vesz, ehhez pedig egy egyszerübb fotónyomtatót. Persze, csak ha otthon szeretne a képek nyomtatásával bíbelődni, hiszen sok esetben ezt egyszerübb fotólaborokban elvégeztetni. A Canon PIXMA iP1900 fotónyomtató hatékony megoldást kínálhat a hétköznapi szituációkban.

Külcsín

A nyomtató tulajdonképpen egy fekete téglatest. Kikapcsolt állapotban is kis méretü, gyakorlatilag egy keskenyebb polcon is elfér, de az íróasztalon sem foglal sok helyet. Egyetlen hátránya, hogy mivel nincs kimeneti laptárolója, úgy kell elhelyezni, hogy előtte legyen egy kis vízszintes felület, amire a kész fotók "kiérkeznek" a nyomtatóból.
Üzembe helyezéskor elég a papíradagoló tálcát felnyitni, majd bekapcsolni a készüléket és máris használhatjuk. Persze előtte a megfelelő meghajtó szoftvert telepíteni kell a számítógépre.
Felül bal oldalon található a ki/bekapcsoló és a nyomtatásmegszakító gomb, mellettük az üzemmód- és a vészjelző
LED
-ek. A tápkábel hátul, középen csatlakozik, míg az
USB
kábel bal oldalon, hátul. A készülék elején, alul található egy kis forgatható tárcsa, amely a különböző médiafajták (papír, boríték, stb.) megfelelő kezelésének beállítására szolgál. A hátul található lapadagoló rekeszbe egyszerre legfeljebb 100 fotópapír fér be.
Anyagválasztásban tükrözi a kategóriáját: egyszerü müanyag, ami nyilván nem profi felhasználásra szántak a tervezők. De amatőr célra tökéletesen megfelel, a lényeg az, hogy precíz nyomtatófejkezelést biztosítson.
Összességében elmondható, hogy egyszerü, átlátható kezelést lehetővé tevő, kompakt kialakítású nyomtatóról van szó.

Belbecs

Nehéz egy nyomtató belülről jellemezni, mert nem sok minden van benne, de nézzük, ez esetben mit látunk! A Canon már régen kifejlesztette az 1 pikoliteres cseppméretü nyomtatási technológiát. Ez esetben ennek duplájával dolgozik a nyomtató, azaz 2 pikoliter a cseppek legkisebb mérete. Egy ekkora tintacsepp gyakorlatilag szabad szemmel nem látható, így nagyon finom szín- és tónusátmenetek érhetők el vele – persze, ha megfelelően kezeli a nyomtató a tintát.
A teszt során a felbontással meg voltunk elégedve, habár néhol lehetett egy kis tintaeloszlási egyenetlenséget látni, de ezt is csak nagyítóval. Ez a probléma visszavezethető a kép minőségére és a nyomtató kezelőszoftverére egyaránt, de mivel nagyon csekély problémáról van szó, nem foglalkozunk vele.
A 2 pikoliteres cseppekkel a nyomtató 4800x1200
dpi
felbontást képes produkálni, ami egy fotó jó minőségü kinyomtatásához bőven elegendő. A Canon FINE nyomtatókazetta rendszere két kazettát takar: egy pigment alapú feketét és egy alapszínekből (CMY) álló színeset. Az előbbit a szövegnyomtatáshoz (320 fúvókával), az utóbbit már a fotólabor minőségü képnyomtatáshoz (3x384 fúvókával) is használja a nyomtató. Ez gyakorlatilag 4 alapszínes rendszert jelent, amitől nem lehet igazán profi minőséget elvárni, de amatőr célokra tökéletesen megfelel.
Fotók nyomtatásához a Canon új, Photo Paper II fotópapírjait érdemes használni, ez esetben a gyártó szerint akár 100 évig is megmaradnak az eredeti színek. Egy fekete-fehér szöveg kinyomtatásához mintegy 3-5 másodpercnyi időre, míg egy 10x15 cm-es színes kép elkészítéséhez legalább 55 másodpercre van szüksége a gépnek. Ez utóbbi elég hosszú időnek mondható a mai nyomtatóvilágban – de ebben a kategóriában nem sok. A jó munkához idő kell, mondhatnánk (meg persze a lassú munkához is).

Mivel a kétkazettás, vagy inkább négy színes nyomtatási technológia nem képes csodákra, a tesztünk során sem ért minket meglepetésként a képek minősége. Igényes, kiállításra szánt képeket nem ezzel a készülékkel kell elkészíteni, de a mindennapi használatra (családi összejövetelek, munkahelyi prezentációk, stb.) szánt képekhez nagyon is megfelel ez a minőség. Egy laikus számára ez gyakorlatilag megfelel egy fotólaborban kidolgozott kép színvilágának, felbontásának. (csak ne nagyon tegyük egy profi nyomtatóval készült kép mellé)

A nyomtató Windows Vista, XP és Mac
OS
operációs rendszerekkel egyaránt müködik. A mellékelt
CD
-n a telepítőprogramok mellett szintén kétféle változatban megtalálhatjuk a Canon Easy Photoprint EX elnevezésü segédprogramot, amely gyakorlatilag egy alap képkezelő szoftver. Ezzel fotóalbumokat, képeslapokat, naptárakat készíthetünk és akár egy lapnyi felületre több képet is összeszerkeszthetünk. A képek feldolgozásánál felajánlja a megfelelő méretü és minőségü papírok alkalmazását is – de a képzajt is csökkenti. Ráadásul egy kiegészítő szoftvert is találunk, az Auto Photo Fix-t, amely elemzi a fényképeket, majd figyelembe véve a kép jellegét, automatikusan elvégzi a megfelelő változtatásokat. Így más korrekciót végez tárgy, portré, jelenet típusú felvételeknél, de még a vörösszem-effektus okozta problémát is magától kijavítja.

Összefoglalás

A Canon PIXMA iP1900 fotónyomtató egy kompakt, könnyen kezelhető szerkezet, amely kitünő felbontásával és hatékony képkezelő rendszerével hasznos társa lehet minden fotóamatőrnek, de kisebb irodákban is megfelel az elvárásoknak. Használatához nem szükséges komolyabb szakértelem, vagy képkezelő szoftverekben való jártasság. Így bátran ajánlható mindenkinek, aki otthon vagy irodában gyorsan és egyszerüen, mégis jó minőségben szeretne fényképeket, prezentációkat papírra vetni.
Prikkel Mika

A tesztkészüléket a Canon Magyarország biztosította számunkra, köszönjük!

Specifikációk:



Canon PIXMA iP1900 fotónyomtató

Nyomtatási technológia: tintasugaras
Felbontás: 4800x1200 dpi
Tintapatronok száma: 2, 4 alapszínnel
LCD/Kijelző: nincs
Kártyaolvasó: nincs
Csatlakozások: USB 2.0
Bluetooth: nincs
Belső memória: nincs
Méretek: 442x237x152 mm
Tömeg: 3,3 kg