Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-01-06

A németországi Fraunhofer Institute kifejlesztett egy apró vérnyomásmérÅ?t, melyet közvetlenül combunkban található artériába lehet ültetni...

 
A vérnyomásproblémák megállapítására sokszor egy nagyméretü, kényelmetlen időről időre felfújódó vérnyomásmérőt kell viselni a vizsgálat során, melyet rosszabb esetben egész nap még éjszaka is magunkon kell tartanunk. Ez enyhén szólva is kellemetlen a pácienseknek, de az egész folyamat sokkal kényelmesebbé válhat a Fraunhofer intézetnek kutatásának köszönhetően, melyet többek közt a Dr. Osypka GmbH és más partnerek segítségével végeztek.
 
Az eljárás kulcs eleme egy mindössze 1 mm átmérőjü
CMOS
technológián alapuló nyomásmérő érzékelő, melyet beültethetnek közvetlenül a combban található fő artériába. Az érzékelő másodpercenként 30 alkalommal képes mérni a vérnyomást és egy vékony mikroszálon keresztül továbbítja egy hasonlóan apró adóegységnek az adatokat, mely a bőr alá kerül az ágyéki tájon. Ez az adó később pedig akár egy mobiltelefon méretü övön is viselhető eszköznek továbbítja az adatokat, mely akár egy orvosi állomásnak küldheti tovább az értékeket. Ez nemcsak kényelmesebb, hanem valós idejü és pontosabb megfigyelést tesz lehetővé.
 
A CMOS alkatrészeknek köszönhetően a rendszer rendkívül kis fogyasztású így a szükséges energiával akár vezeték mentesen is elláthatjuk. Az első klinikai tesztek már meg is kezdődtek.