Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-01-05

A Microsoft Internet Explorer sokáig egyet jelentett az internet böngészéssel azonban mára komolyan csökkenni kezdett a felhasználó bázisa...

 
A múlt év második felében végzett felmérés szerint az
internet
böngészők piacán kialakuló egyre hevesebb verseny miatt tovább csökken az Explorer részesedése. A Microsoft biztonsági hibáktól nyúzott böngészője 2008 elején még az internetezők 74 százalékát tudhatta magáénak, míg az év vége felé ez a szám már csak 68 százalék volt.
 
Habár ez a csökkenés nem tünik soknak, mégis igen jelentős ha azt nézzük, hogy egy a 1990-es évek béli megjelenése illetve a Netscape eltünése óta egyeduralkodó alkalmazásról van szó. A fő riválisok közt első helyen a Firefox áll, mely decemberben már 21 százalékos (az év elején még csak 18 százalék volt) részesedéssel bírt, míg az Apple Safari közel 8 százalékkal (az év elején alig 6 százalék volt) halad utána. Eközben a Google kíváncsiskodó internet böngészője decemberre elérte az 1 százalékos részesedést. A maradék két százalék eloszlik a piac többi szereplője, mint az Opera, Flock és más kisebb alkalmazások közt.
 
A Firefox hatalmas rajongói bázisa révén fejlesztett kiegészítőkkel szinte bármilyen extra képességgel felruházható és az alap programot rendszerint biztonságosabbnak ítélik, mint az Explorer-t ami további felhasználókat csábíthat a használatára. Ezt alátámasztja, hogy a júniusban megjelent új Firefox verziót debütálásának első napján 8 millióan töltötték le.