Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
business_guru - 2008-12-22

Az UMass Dartmouth kutatói teljes leírást, programokat és lépésrÅ?l lépésre elmagyarázott útmutatót készítettek a PS3 szuperszámítógéppé alakítására...

 
Az University of Massachusetts Dartmouth két kutatója Gaurav Khanna és Chris Poulin lépésről lépésre követhető leírást készítettek, mely segít egy közönséges PS3-at szuperszámítógéppé alakítani. Ez egyebek mellett azért lehetséges mert a PS3-ban lévő
Cell
processzor
rengeteg lehetőséget rejt magában. A múlt évben Khanna nyolc adományozott PS3-ból készíttet fürtözött szuperszámítógépet, melyen a fekete lyukak által generált gravitációs hullámok tulajdonságait modellező egyenleteket számolt ki.
 
„A tudományos kutatásokra szánt pénzek jelentősen csökkentek az elmúlt évtizedben” – nyilatkozta Khanna – „Az általunk kínált módszerrel az emberek képesek tudományos kutatásokat végezni kevésbé költségesen. Az új weboldal pedig megmutatja hogyan is kezdjünk hozzá”
 
A Khanna által elsőként épített fürt 4000 dollárba került ami azért is fontos mert egyetlen szimuláció, mely akár 5000 óráig is tarthat 1 dolláros óránkénti szuperszámítógép vérlés esetén már meghaladja ezt az összeget. Ezért a pénzért pedig saját gépet építhetnek a kutatók, amit újra és újra használhatnak.
 
Az útmutató ingyenesen elérhető mindenki számára és teljesen nyílt forráskódú alapokon nyugszik.
 
Az angol nyelvü leírás: [%A=http://www.ps3cluster.org/index.html%]PS3Cluster Guide 1.0[%A%]