Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-12-22

Az MIT Media Lab egy újszerü gyerekjátékot tervezett, melyet a jó öreg Teddy mackó bÅ?rébe bújtattak. Az eszköz azonban jóval több, mint egy sima játék...


A technológia fejlődésével szépen lassan átalakulnak a hagyományos használati tárgyaink és megváltoznak a játékok is. A fejlődés pedig még egy olyan klasszikus játékot, mint a jó öreg Teddy mackó sem kerülhet el. Az MIT Media Lab mackója azonban jóval több, mint játék. Hosszú távú kommunikációs eszköz a szülőknek, nagyszülőknek és interaktív, a gyerekek cselekedeteire önmagától reagáló „érző” játék.

A „the Huggable” (szószerinti fordításban: ölelni való) névre keresztelt maci, minden bizonnyal a legfejlettebb plüss mackó, amit ez idáig alkottak ezen a bolygón. A mérnökök úgy tervezték, hogy egy játékos robot társa legyen a gyerekeknek. Az egyik fő funkciója, hogy javítsa az emberi kapcsolatokat mivel vizuális kommunikációs eszközként is funkcionálhat, például a nagyszülők számára akik beszélni szeretnének az unokával, vagy tanároknak esetleg egészségügyi gondozóknak is hasznos lehet a kis páciensekkel való kommunikációban.

Csúcstechnikás mackó

A macinak több mint 1500 piezo elektromos érzékelővel felszerelt bőre van, mely alatt különösen csendes motorok és mozgató rendszerek vannak. A szemei mögött kamerát a fülében mikrofonokat és a szájánál hangszórók találhatók. Ezen felül egy beépített számítógépet is tartalmaz melyben
802.11g
Wi-Fi
kapcsolat is található. „A mozgásoknak, gesztusoknak és kifejezéseknek köszönhetően a mackó sokkal inkább tünik egy gazdag személyiségü egyénnek, mintsem robotnak” – magyarázza az MIT Media Lab weboldala – „ A mackó egész testét egy puha szilikon alapú bőr borítja, mely sokkal valósághübb tapintást és érzést biztosít, így nem érezzük a technológiát alatta.”

A mackó egy
web
felülethez csatlakozik ami lehetővé teszi nemcsak a mackó szemein keresztüli szemlélődést hanem a robot viselkedését is figyelhetjük valamint audio és videó kommunikációt is lehetővé tesz. Természetesen a távoli megfigyelő teljes egészében irányíthatja is a robotot. Ezen felül a maci tud teljesen vagy félig automatikus módban is üzemelni. Programozható, hogy felismerjen bizonyos arcokat, melyeket képes követni minden külső beavatkozás nélkül. Félautomata módban pedig a távoli felhasználó tudja irányítani a mozgásokat.

Az kis maci neurális hálózata képes kilenc különböző alapvető érintést megkülönböztetni, úgy mint bökdösés, simogatás, karmolás stb… és mindegyik fő csoport hat alkategóriára van bontva, melyhez megfelelő reakciók társulnak, mint kényeztetés, enyhe büntetés stb… A reakció típusa alapján a robot értelmezi az érintés célját és eldönti hogyan reagáljon.

Az MIT Media Lab jelenleg egy sor Huggable készítésén dolgozik, melyeket utána valós élethelyzetekben tesztelnek. A Huggable robotot a Microsoft Robotic Studio programmal tervezték és az egész programot részben a Microsoft is támogatja.

MIT Media Lab – Personal Robots Group avagy a mackó otthona: [%A=http://robotic.media.mit.edu/projects/robots/huggable/overview/overview.html%]Klikk[%A%]

[%A=http://www.youtube.com/watch?v=wr2f0vWpYl0&eurl=http://www.physorg.com/news148727070.html&feature=player_embedded%]YouTube videó (angol nyelvü)[%A%]