Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Prikkel_Mika - 2008-12-19

Ma már semmi sem elég, a csúcstechnológia révén olyat is ránk sóznak, amire nincs is szükségünk. Vagy mégis? A Canon csúcskompaktját, a Digital IXUS 980 IS-t teszteltük...

Kis méret, egyszerű és átlátható kezelhetőség, manuális beállítási lehetőségek.
9.1 pont
8.7 pont
9.3 pont
8.2 pont
összpontszám: 8.8 pont
Vaku a sarki elhelyezés miatt kitakarható, néha bizonytalan színhőmérséklet-automatika.


A Canon mindig is élen járt a fényképezőgép-fejlesztésben, így a hétköznapi célokra szánt kompakt fényképezőgépei is hozták a csúcstechnológia minden vívmányát. Így van ez jelenlegi tesztalanyunknál, az IXUS 980 IS digitális fényképezőgépnél is.

Külcsín

A régebben divatos szögletes formákat lassan, de biztosan felváltják a jobban kézreeső, áramvonalasabb megoldások. Az IXUS 980 IS lekerekített formáit úgy alakították a tervezők, hogy biztosan álljon a gép a kézben – és zsebre vágva is könnyen, kényelmesen legyen hordozható. Ez a kerekdedes formavilág ebből a szempontból előnyös, de amikor éppen nem kézben tartva akarunk exponálni, hanem csak letéve egy sima felületre, már gondokat okoz. Ezért apró "rücsköket" helyeztek el a gép sarkainál, hogy szépen megálljon az asztalon, ha erre van szükség. Ezek a kiugrások már nem éppen esztétikusak, kicsit felrúgják a forma egységét, de hát a cél szentesíti az eszközt, ugyebár.
A ház matt alumínium borítást kapott (ami ezüst vagy fekete színü lehet), amelyet három élen és az objektív körül végigfutó krómozott betétek egészítenek ki. Felül található a hangszóró, a ki/bekapcsoló- és az exponálógomb a zoomgyürüvel, oldalán a csatlakozófedél a mini
USB
kimenettel, alul pedig a memóriakártya/akkumulátortartó fedele és a fém állványmenet. Elöl a 3,6-szoros átfogású zoommal ellátott objektív, felette egy AF-segédfény, egy kis vaku, a mikrofon nyílása és az optikai kereső található. Hátul a 6,3 cm-es (2,5") képátlójú LCD, mellette felül az üzemmódválasztó tárcsa, oldalt a menükezelő korong és 4 funkcióbillentyü helyezkedik el.
A külső felépítésben talán csak egyetlen kritizálható pont van, ez pedig a
vaku
elhelyezése. A sarkon ugyanis könnyen kitakarhatjuk a kezünkkel, ha nem figyelünk oda.
A gép külső kialakítása igényes, ami nem is csoda, hiszen elvégre egy kategória vezető modellről van szó. Az illesztések pontosak, a felépítés strapabíró – ami a vételárral egybevetve tartós használatra készült fényképezőgépet jelent.

Belbecs

Induljunk el mindjárt a gép lelkétől, a 14,7 millió pixeles képérzékelőtől. A Canon bevállalta a marketing-trendet, azaz szükségtelenül nagy felbontással kápráztatja el a vevőket. A cikk címében említett kettősség itt érhető igazán tetten. Már a 12
megapixeles
kompaktoknál is szisszentünk egyet: miért kell ennyi pixelt ráerőltetni egy nagyon kicsi (1/1,7") képérzékelőre? Amikor bőven elég 7-8 millió is? Sőt, tulajdonképpen már ennyi is sok, hiszen 5 megapixeles felbontással gyönyörü A/4-es képeket tudunk nagyítani. Már ekkora méretet sem használ a fotóamatőrök 90%-a, hiszen a 10x15 cm-es képek már sok családban nagynak számítanak. Erre fel meg itt van a 14,7 megapixel, ami az új technológiáknak hála, már elfér egy ekkora képérzékelőn, de csak feleslegesen növeli a képfájl méretét. Bármelyik képmegosztó honlapra ennek tizede is bőven elég, így csak nyomtatáskor lehet kihasználni nagyobbat, de arra se kell ekkora. Ráadásul a gépre szerelt optika minősége a kis mérete miatt egyáltalán nincs párhuzamban a képérzékelő képességeivel. Ez kicsit olyan, mintha egy sima Trabantba beleépítenénk egy 600 lóerős 12 hengeres motort. Na, mindegy, úgy látszik a marketing megöli a józan észt. Mindenesetre reménykedünk abban, hogy a gyártók most már leállnak a pixelszám növelésével és inkább más funkciókra helyezik a hangsúlyt.
De ha már exponálunk egyet a géppel, mind a 14,7 millió pixelből származó információ először a DIGIC 4 képfeldolgozó processzorba kerül. Ez lehetővé teszi a képinformációk nagyon gyors feldolgozását, így el lehet érni akár a másodpercenkénti 1,3 kép készítését, vagy az 1/1600 s zársebességet is. Ha ehhez hozzávesszük a gép nagyon gyors, mintegy 1 másodperces feléledési idejét bekapcsoláskor, akkor az IXUS 980 IS-nek nincs miért szégyenkeznie gyorsaság terén.
A gyors képfeldolgozást jól kiegészíti a precíz arckövető funkció, valamint a nagy érzékenység-tartomány. Így gyakorlatilag minden hétköznapi szituációban kielégítő minőségü kép készíthető a fényképezőgéppel. A már említett optika kis méretei miatt persze ez nem versenyezhet egy tükörreflexes gép képminőségével, de egy kompakt fényképezőgéptől elvárt minőséget mindenképpen túlteljesít.
A kézremegés kompenzálása, azaz a képstabilizáció, a szenzor mozgatásával valósul meg. Ez a technológia szolgálja a gyorsan mozgó célpontok fotózását is, igaz, ekkor már az érzékenység automatikus növelése és a Servo
AF
(tárgykövető autófókusz) mozgásérzékelő rendszer is szerepet kap. Ez ugyan nem a leghatásosabb rendszer, de az esetek többségében elkerülhetők a bemozdult, elmosódott tárgyak a képeken.
A fehéregyensúly automatika néha nem találja el a pontos értéket, ez főleg felhős, valamint más, kevert színhőmérsékletü szituációkra érvényes. De ilyen szélsőségek pontos kezelését ne is várjunk el egy kompakttól.
A zoom gyújtótávolsága kisfilmre átszámítva 36-133 mm-es tartományban állítható. Ez nagyjából 3,6-szeres átfogást jelent, ami a hétköznapi használathoz bőven elég. A 36 mm-es nagylátószöggel pedig még torzításmentes és jól használható felvételek születhetnek.

[%IMAGB=8170%]
Jól látható, hogy
ISO
400-as érzékenységig használható igazán a fényképezőgép. E feletti értékeknél már erősen zajosodik a kép. Az ISO 3200-as érzékenységet csak "Téma" módban, kisebb felbontással lehet beállítani, ilyenkor pixelátlagolással készül el a végleges kép.


Sok más kompakt fényképezőgéptől eltérően a Canon Digital IXUS 980 IS akár manuális üzemmódban is müködtethető. Ilyenkor nem csak az élességet, a rekeszt, érzékenységet és a záridőt állíthatjuk, hanem az expozíciós értékeket is korrigálhatjuk. A kézi üzemmód mellett a Program üzemmód is választható, akár idő-, akár rekeszelőválasztással. Érdekessége a fényképezőgépnek, hogy az expozíciós értékek változtatásával a kijelzőn megjelenített kép is változik, így pontosan nyomon követhető a tevékenységünk és a megfelelő expozíció beállítása sem okoz gondot.
A fényképezőgép természetese videó üzemmódban is használható, ilyenkor másodpercenként 30 képet készít 640x480 pixeles legnagyobb felbontásban. A mozgókép
MOV
formátumban kerül rögzítésre – mono, WAVE formátumú hanggal.

Összefoglalás

A Canon Digital IXUS 980 IS jól felépített, igényes kompakt fényképezőgép. Súlya, szolgáltatásai miatt inkább férfi felhasználók fogják szeretni, értékelni, de egy kis odafigyeléssel a hölgyek kezében is könnyen jól használható társ válik belőle.
Képminősége mindenképpen alkalmassá teszi az utazások, családi események pillanatainak méltó megörökítésére.
Prikkel Mika
Specifikációk:
Canon Digital IXUS 980 IS kompakt digitális fényképezőgép

Kategória : kompakt zoom
Képszenzor : 14,7
MP
effektív
Objektív : f/2,8-f/5,8
Záridő : 60-1/1600 s
Zoom : 3,6x
optikai zoom
(36-133 mm), 4x digitalis zoom
Érzékenység : 80-3200 ISO
Vaku
: max. 4,6 m
Video : 30 fps, VGA
Memória :
SDHC
/
SD
/
MMC
külső
Kereső :
LCD
(6,3 cm átmérő), optikai
Méret : 97x62x28 mm
Súly : 160 g (akku és memóriakártya nélkül)

A készüléket a Canon Hungária Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!