Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2008-12-17

December elsÅ? napjaiban éles üzemben is elindult a Nav N Go frissítÅ?portálja, a naviextras.com...

 
 
A Nav N Go Kft. azzal a céllal látott neki idén tavasszal a naviextras.com weboldal és a Content Manager-t leváltó Naviextras Toolbox
PC
-szoftver fejlesztésének, hogy segítségükkel akár minden Nav N Go iGO 8 platformot használó (PDA-s)
szoftver
és navigációs készülék (PND) számára képes legyen frissítéseket biztosítani.
 

„A minél gördülékenyebb indulás érdekében az élesüzembe helyezést több szakaszra bontottuk: az első rövid indulási időszakban a PDA-verziónk mellé egy
PNA
márka került be a támogatott készülékek közé.” – tette hozzá Simon Attila, a Nav N Go online értékesítési vezetője. – „Így a naviextras.com a december eleji start idején a Nav N Go iGO 8 (PDA -s) navigációs szoftver közel kéttucatnyi verziója mellett a Navon egyes navigációs készülékeihez kínálunk frissítéseket. A portálon szereplő többi navigációs eszköz ezt követően kerül majd be folyamatosan a támogatott készülékek közé. Rövid időn belül tehát tucatnyi márka több mint 50 féle navigációs eszköze lesz frissíthető.”
 
 
A több nyelven elérhető nemzetközi weboldal kialakításakor a minél egyszerübb frissítési folyamat megvalósítása volt az egyik fő szempont. Az új Naviextras Toolbox ingyenes PC-s szoftver az interneten keresztül kapcsolódik a naviextras.com portál szervereihez, így például egy fizetős térkép a weblapon történő megvásárlás után a Toolbox-szal azonnal le is tölthető, nincs szükség aktivációs kód bemásolására.
 
Egyszerüsödik a készülékek és
szoftverek
regisztrációja is. A Toolbox a készülék vagy szoftververzió azonosítását és beregisztrálását az első csatlakoztatás után automatikusan elvégzi, így nincs már szükség a licenckódok másolgatására sem.
Térképfrissítések és extra térképek
 
A portál indulásakor elérhető legfrissebb, 2008. III. negyedéves Európa térképekben nagymértékben bővült az úthálózat, és több ezerrel nőtt a
POI
-k száma. A legtöbb térképváltozás talán a kelet-európai régióban tapasztalható, Bulgáriában például 15 új város, Horvátországban pedig 70 új település került be az adatbázisba. A Magyarország térképek soron kívül tartalmaznak néhány augusztus-szeptemberben átadott új utat is, így például már benne van a Megyeri híd, valamint az M0 és az M6 új szakasza is.
 
A TopMap Kft. által biztosított, 12 kelet-európai országra kiterjedő térképfrissítések a naviextras.com-on is ingyenesek, a többi térképfrissítés pedig internetes bankkártyás fizetés után tölthető le.
 
Most először nyílik alkalom arra, hogy a felhasználók meglévő térképeik mellé új országok, akár az USA, Közel-Kelet, Ázsia vagy Dél-Amerika naprakész térképeit is megvásárolják, így egy külföldi nyaralás vagy egy üzleti út előtt anélkül bővíthetik térkép-adatbázisukat, hogy új navigációs készüléket kellene beszerezniük.
 
Software frissítések
 
 
A naviextras.com éles indulása óta ingyen elérhető egy fontos szoftverfrissítés is a [%TAB%]Nav N Go iGO 8 szoftverhez és a Navon készülékekhez is, mely biztosítja, hogy különböző verziójú térképek között is problémamentes legyen az áttervezés. A korábbiakban, ha nem minden térképet frissítettek egyszerre, előfordulhatott, hogy a régi és az új térképek között a felhasználók nem tudtak országhatárokon átívelő útvonalakat tervezni. A Nav N Go mostani szoftverfrissítése erre a térképi hiányosságra kínál ingyenes megoldást.
 
A portálon emellett egyéb tartalmak letöltésére is lehetőség nyílik, így a navigációs programok gazdagíthatók például Európa legtöbb fővárosára, Dél-Amerikára, Kanadára vagy akár Oroszországra elérhető
3D
épületelemekkel. Hamarosan elérhetőek lesznek sebességmérőkamera-adatbázisok is.
 
TMC-képes Magyarország térkép
 
Mostantól a dugók is elkerülhetők lesznek a Nav N Go iGO 8 alapú navigációs megoldásokkal, hiszen a naviextras.com-on számos készülékhez elérhetővé válnak a
TMC
-kompatibilis Magyarország térképek is. A Nav N Go Kft. és a hazai
TMC
szolgáltató TrafficNav Kft. közötti megállapodás lehetővé teszi, hogy a TMC-adatokat kezelő térképverzió megjelenése előtt kiadott (8.0.x.y verziószámú) szoftverekhez ingyen elérhetővé tegyük a TMC-képes magyar térképeket.
 
Budapesten augusztus elején, Magyarország egész területén pedig a nyár végén indult el a TMC sugárzása. Az
FM
rádiósávban küldött jelek az útlezárásokról, dugókról tájékoztathatják a GPS-készülékkel rendelkező autósokat. A gépjármüvezető ez alapján választhat magának alternatív útvonalat, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel célba jutását.
 
Hamarosan aktuális magyar benzináradatok a Nav N Go iGO 8 platformhoz
 
A Nav N Go Kft. a napokban kizárólagos adatszolgáltatási megállapodást kötött a népszerü holtankoljak.hu portált üzemeltető Flexport Kft-vel, így a jövőben a Nav N Go iGO 8 platformot használó autósok a naprakész benzináradatok alapján választhatják ki, hogy melyik magyarországi benzinkútnál tankoljanak.
 
A benzinár-adatok a naviextras.com portálról lesznek letölthetők, várhatóan 2009 februárjától. A két cég megállapodása értelmében 2009 első felében minden Nav N Go iGO 8 felhasználó számára ingyenesen lesznek elérhetők az adatok.