Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2008-12-10

A Fujitsu Siemens bejelentette kimondottan egészségügyi felhasználásra szánja fejlett új ESPRIMO MA robosztus mobil PC-jét...

 
A ventilátor nélküli gép tökéletesen sterilizálható a steril környezetekben. Integrált nagy sebességü 3G/UMTS és
WLAN
technológiájával bárhol és bármikor elérhetők a digitálisan archivált betegadatok, ami újabb lépéssel hozza közelebb a „papírmentes” kórház koncepciójának megvalósítását. Az ESPRIMO MA 2009 második negyedévében kerül piacra.
 
A kórházi környezetben meghatározó törekvés a papíralapú dokumentáció digitális fájlokkal való kiváltása. Ennek nyilvánvaló okai vannak: a pénzügyi szigor erősödésével a hatékony folyamatok egyre fontosabb szerepet játszanak a szakrendelők és kórházak sikeres müködésében. Az orvosokat jogszabályok kötelezik a kezelés és a gyógyszerezés részletes dokumentálására, ám ezzel párhuzamosan egyre kevesebb dolgozó jut a bővülő betegállományra. Az óriási adattömeget nem lehet a hagyományos papíralapú folyamatokkal követni. Az archivált papírdokumentumok mintegy 80 százaléka máris módosításra szorul. Ahhoz, hogy az orvosok az adminisztráció helyett a betegekre koncentrálhassanak, fejlett IT-infrastruktúrára van szükség.
 [%IMAGE=8105%]
A tárolómegoldások, szerverek és a sokféle menedzselt szolgáltatás mellett, a Fujitsu Siemens Computers „Dinamikus Infrastruktúrák” szolgáltatása keretében kimondottan egészségügyi felhasználásra szánt eszközöket is kínál a szakrendelők és más egészségügyi intézmények számára. Az ESPRIMO MA a legújabb tagja ennek az egészségügyi portfoliónak.
 
A mindössze 1,3 kilós, robusztus táblagép kimondottan egészségügyi környezetbe készült. Jól használható a betegágy mellett, a vizsgálóban, út közben vagy akár sürgősségi ellátáskor, ami nagyban hozzájárul a folyamat optimalizálásához. Az ápolószemélyzetnek többé nem kell papírra vetnie és később onnan számítógépre vinnie a betegadatokat, hanem rögtön a helyszínen digitálisan archiválhatja őket. Ez időt takarít meg az ápolók számára, az orvosoknak pedig bármely helyszínről azonnali hozzáférést nyújt a betegadatokhoz. Így rögtön összehasonlíthatják, pl. a vizsgált beteg pillanatnyi állapotát a korábbi helyzettel. Az ESPRIMO MA támogatja az adatok digitalizálását, és sikeresen integrálható a mobil munkarendbe. A gép már jelenleg is teljesíti azokat a követelményeket, amelyeket a GEMATIK a német orvosi és sürgősségi ellátásban bevezetendő betegkártya jövőbeni mobil használatával kapcsolatban fogalmazott meg.
 
Az ESPRIMO MA-t három jellemző teszi kiemelkedővé a piacon. A sterilitás rendkívül fontos tényező a kórházi környezetben. Ventilátor nélküli, tökéletesen sterilizálható házának köszönhetően steril körülmények között – akár mütőben – is biztonságosan használható. Az egészségügyben az adatvédelem és az adatbiztonság is kiemelt szempont. Az ESPRIMO MA dupla
SmartCard
olvasója kifogástalan biztonsággal képes feldolgozni a bizalmas betegadatokat. Az integrált nagy sebességü
3G
/
UMTS
és WLAN technológiával az orvosok és a kórházi személyzet bárhonnan, bármikor elérhetik a központi rendszert. Ezen a kapcsolaton keresztül adatokat hívhatnak le a nyilvántartásból vagy vihetnek fel oda a megbízható diagnosztizáláshoz és az optimális betegellátáshoz. Ráadásul az adatok vonalkód vagy
RFID
olvasó segítségével is frissíthetők, így az adat- és rendszerkarbantartás nem igényel többletidőt.
 
„Több modern szakrendelő máris felismerte, hogy a mobil stratégia egyre fontosabb szerepet játszik a hatékonyság és a betegek jólléte szempontjából. Ennek nyomán ugrásszerüen bővül az egészségügyben a kereslet a mobil
PC
-k iránt” –[%ITALIC%] jelentette ki Armin Kumpf, a Fujitsu Siemens Computers mobil üzletágának igazgatója. [%ITALIC%]„Az új ESPRIMO MA kimondottan ennek a fontos szektornak az igényeire készült, így túlteljesíti a klinikai környezet speciális, magas szintü követelményeit. Lehetőséget teremt a mobil alkalmazások eredményes hasznosítására a kórházak és rendelőintézetek IT-infrastruktúrájában.”

 
Az ESPRMO MA 2009 második negyedévében kerül piacra. Áráról még nem áll rendelkezésre végleges információ, de nagyságrendileg egy fejlett konfigurációjú üzleti noteszgépének felel majd meg.