Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-12-04

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ idén hatodik alkalommal szervezte meg a <19 Szabadfogású Számítógép versenyt, amelyre idén is több száz számítógéppel készített pályamüvet küldtek be...


A kiállítás olyan, a 19 év alatti korosztály által készített pályamunkákat mutat be és népszerüsít, amelyek elkészítése során a fiatal alkotók nemcsak a formális számítástechnikai ismereteikre építettek, hanem tudásukat innovatív módon használták fel, alkotásaik újszerü, újító, kreatív gondolkodásról, látásmódról, megfontolásokról tanúskodnak. A díjnyertes pályamüvek ötletesen berendezett térben, hordozható számítógépeken kerülnek bemutatásra vagy - pl. animációk - kivetítésre, illetve interaktív módon ki is próbálhatók, tesztelhetők (pl. játékok, weboldalak).

A 17 díjnyertes pályamunka mellett külföldi társrendezvények díjazott alkotásai is megtekinthetőek, így a látogatók össze tudják mérni a hazai, illetve az európai müveket, amely által teljesebb kép alakulhat ki a fiatalokban rejlő lehetőségekről, tehetségről. Az osztrák Ars Electronica U19 eseménye, a német Medienkulturzentrum MB21 fesztiválja és a svájci bugnplay.ch rendezvénye mutatkozik be a kiállítás keretében.

A 19 Szabadfogású Számítógép versenyen idén sem kategóriákban folyt a harc, hiszen fő szempont újra a kreativitás, az érdekes, egyéni gondolatok felvetése és az újszerü megoldások megtalálása volt. A több száz pályamü közül a képző-, videó- és zenemüvészekből, informatikusokból és tanárokból álló zsüri díjazott például müvészeti alkotásokat (zene, kép, videó), amelyek új technikai eszközök alkalmazását új gondolatok közlésére használták; weboldalakat, melyek közösségek összetartására alkalmas játékra hívtak; kreatív, gyakorlatias elgondolásokat, melyek megkönnyítik a mindennapi életet és szellemes játékokat.

„A kiállítás célja, hogy tovább erősítse a fiatalok kreatív hozzáállását a számítógép használathoz, valamint bemutassa a nagyközönség számára a 19 év alatti korosztály egyedi gondolkodásában és tehetségük gyakorlati megvalósításában rejlő lehetőségeket.”- nyilatkozta Peternák Miklós a C3 Alapítvány igazgatója.

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány 1996 óta foglalkozik a digitalis kultúra terjesztésével, elimerést és ismertséget pedig számtalan európai együttmüködésen alapuló nagyszabású médiamüvészeti kiállításával, kutatás-fejlesztési projektjeivel - mint például a Freemail kifejlesztésével - és nem utolsó sorban az immáron hatodik éve megrendezésre kerülő Szabadfogású Számítógép versennyel váltott ki.

Díjazottak:



Dombi Szabolcs Dombi Botond (14 és 11 éves): A szúnyog, videó
Pálinkás István (17 éves): Zatacka, játék
Szabó Krisztián (13 éves): Peti harca, játék
Gutema Dávid és Mikulán Dávid (17 évesek): Mókusok, videó
Juhos Ádám (15 éves): JAP Virtuális Dolgozat, program
Prokisch Dániel (17 éves): A pékemberek, grafika
Gruber Anna (18 éves): 18!, grafika
Balogh Máté (18 éves): Ahol élek, grafika
Kárpáti Dániel (18 éves): BookLook.hu könyvkereső rendszer, website
Domokos Dominika (10 éves): Dominika rajzai, grafika
Glázer Ádám (17 éves): Apple!, videó
Kocsis Máté (18 éves): A Cég, weblap
Gizella Gergely (18 éves): Logartis Classical, weblap
Orosz Ádám (15 éves): Számítógép vezérelt RC autó, hardver
Párkányi Péter (17 éves): GPSAudioPlayer, program
Németh Viktor, Rokolya István, Kiss Enikő, Németh Ferenc, Balogh Zoltán (15 évesek): Intelligens kerékpáros ruha, hardver
Fabián Klaudia (10 éves): A macska, grafika

Az ajándékokat az Origo Zrt, a T-Home, a Microsoft a Sagem és a RentIT biztosítja.
A verseny további támogatói:
Internet
Szolgáltatók Tanácsa, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal, Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, Svájci Nagykövetség és Goethe Intézet.