Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sci-Fi - 2008-12-04

A Logitech felmérése szerint a családok 91%-ában harcolni kell a távirányítóért. Egy másik adat szerint naponta legalább három és fél órán át fogunk televíziót nézni idén karácsonykor...

 
A Logitech kutatás alapján, amit a Lightspeed Research végzett Európában, a legtöbb ember (szám szerint 63%) demokratikus rendszernek tartja otthonában a távvezérlő használatát, vagyis mindenki beleszólhat, hogy mit nézzenek, és bárki használhatja a távirányítót. Azonban mint minden rendszer, ez a demokrácia is tökéletlen. Az emberek 72 százaléka vitázott már családjával a távvezérlés jogán, 12 százalékuk dobálózott a távirányítóval, és 7 százalékuk vett részt konkrét fizikai összecsapásban, hogy megszerezze!
 
Az európai családok demokratikus ideálja messzebb lehet a valóságtól, mint gondolnánk. A többség (a megkérdezettek összesen 44 százaléka) állította, hogy a családfő kezében van a távirányítás joga, aki az esetek 59%-ban férfi. A számok arra utalnak, hogy ezekben a háztartásokban kevésbé érvényesül a távirányító demokrácia, mint szeretnék. Az emberek 12 százaléka beismerte, hogy az ő rendszerük inkább diktatúrához hasonlít, ugyanis egyetlen emberen múlik, hogy mit néznek, és ez az ember uralja a távirányítót. Másik 9 százalék szerint náluk ez inkább modern monarchiára emlékeztet, mivel egyvalaki határozza meg, hogy milyen müsor menjen, de az valaki mással kezelteti a távirányítót. Végül 15 százalék állította, hogy náluk nincs kialakult rendszer, vagyis inkább anarchia uralkodik: aki először megkaparintja a távvezérlőt, az diktál.
 
Míg a távirányítás jogából és a müsorok kiválasztásából eredő nézeteltérések a távirányító-harc legismertebb okai, a Logitech azt is kimutatta, hogy jelentős feszültségek alakulhatnak ki a családban egyszerüen a távvezérlők komplikált felépítéséből. A háztartások 49 százalékában öt vagy több távirányító van, és 87 százalékukban van legalább három. A válaszadók 39 százalékának már el kellett magyaráznia egyes családtagoknak, hogy hogyan használják a távkapcsolót.
 
„Az univerzális távirányítók vezető gyártójaként olyan készülékeket próbálunk létrehozni, amikkel a szórakoztató elektronika mindenki számára könnyen megszelídíthető, így szerettük volna jobban megérteni, hogy vásárlóink miként használják távvezérlőiket, és mi frusztrálja majd őket leginkább karácsony tájékán” [%ITALIC%]– mondta Gregor Bieler, a Logitech európai szórakoztató elektronikai részlegének alelnöke.[%ITALIC%] „Harmony termékcsaládunk távirányítói olyan megoldást kínálnak ezeknek az embereknek, ami visszahozhatja a harmóniát az ünnepek idején, hiszen segítségükkel az egész házimozi rendszer könnyen kezelhető, és ez máris eggyel kevesebb gond az ember vállán.”
 
A Logitech felmérésből jól láthatóak azok a stratégiák, amikkel a különböző családokban megpróbálják csökkenteni a távirányításból eredő feszültségeket. Habár az emberek 40 százaléka megbékélt az otthonában kialakult politikai rendszerrel, és nem is küzd ellene, 30 százalék azt mondja, hogy a család különböző tagjai inkább más és más helységekben keresik a szórakozást, ami nem tesz igazán jót az ünnepi hangulatnak. Az emberek 10 százaléka használ „vetésforgót”, és 14 százalékuk helyettesíti a szanaszét kallódó sok kis távirányítót egyetlen olyannal, ami megbízhatóan müködik.
 
A  Harmony univerzális távirányítóin elég egyetlen gombnyomás, és a Harmony máris minden készüléket a megfelelő állapotba kapcsol a tévénézéshez, zenehallgatáshoz, videójátékhoz vagy filmlejátszáshoz. A Logitech legújabb Harmony távvezérlője – a Harmony One univerzális távirányító – ugyanazt az egyetlen gombnyomásos, tevékenység alapú vezérlést kínálja, mint a többi Harmony távirányító. Színes érintőképernyőjének, felhasználóbarát formatervének és intuitív gombkiosztásának köszönhetően azonban a funkciók még jobban áttekinthetők.
 
A Harmony One Európában bruttó 44 990 forintos áron kapható