Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
business_guru - 2008-12-04

2008 elején a kis-, közép- és nagyvállalatok mérnöki, informatikai és gazdasági területen hirdették meg a legtöbb nyitott pozíciót. A diploma viszont önmagában már nem jelent versenyelÅ?nyt...

 
Legfőképpen a szakmai tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező jelentkezőket. A különböző kompetenciák, képességek is egyre lényegesebbek a kiválasztás során. Kiemelkedően fontos a kiváló kommunikációs készség, a flexibilitás, lojalitás, motiváció. A diplomás pályakezdők alkalmazása azonban jelentős kockázattal jár a tapasztalatlanságukból fakadó improduktív időszak miatt. Hatékony foglalkoztatásuknak így alapvető feltétele az olyan vállalati belső programok megléte, amivel a munka világába történő integrációs időszakot lerövidítik. Mára számos multinacionális nagyvállalat bevezette gyakornoki programját, elősegítve a friss diplomások foglalkoztatását és biztosítva saját utánpótlásukat. Karrier programra a pályakezdőket és a némi tapasztalatot szerzett munkavállalókat várják. A külföldi szakmai gyakorlat és ösztöndíj elnyerése is kiváló lehetőség a gyakorlati ismeretek megszerzésére és nem utolsó sorban az idegen nyelv fejlesztésére. Fontos, hogy a pályakezdő fiatalok már az egyetem/főiskola ideje alatt tájékozódjanak a multinacionális vállalatok által indított karrier programokról, s eldöntsék, hogy az informatika mely területe érdekli őket és tudatosan afelé tendáljanak. Az állásbörzék látogatása során, valamint a munkaerő közvetítő cégek által lehet bővebb információt kapni a lehetőségekről.
 
Mi a helyzet a nyelvtudással?
 
A(z) European Student Barometer 2008-as felmérése alapján a következő mondható el a müszaki hallgatók nyelvtudását illetően. Magyarországon az említett diákok 38%-a beszél angolul és 14%-a németül. Az európai átlag ezzel szemben nagy eltérést mutat. A müszaki hallgatók 85%-a rendelkezik angol nyelvismerettel.
 
2008-ban a meghirdetett pozíciók 61%-ban volt elvárás az angol tárgyalási szintü ismerete.
Ez a szakmai szöveg értése és a mindennapi céges levelezés mellett, a külföldi ügyfelekkel történő kommunikációt is magában foglalja. Hazánkban a nyelvtudás fejlesztése korántsem elhanyagolható dolog, mint láthatjuk.
 
Miért fontos a nyelvtudás?
 
A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet 2008-as felméréséből kiderül, hogy a müszaki végzettségü diplomás pályakezdőket leginkább a külföldi tulajdonban lévő nagyobb vállalatok alkalmazzák, ahol elengedhetetlen az idegen nyelvismeret a munkavégzéshez.
Kik a legkeresettebb szakemberek az IT piacon?
Saját tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy fejlesztőknél a Java, C, C++, C#,. NET ismeret képezi a versenyelőnyt. A rendszermérnökök közül a (Cisco, Unix, Linux) hálózati tudással rendelkezők keresettek. Az
ERP
(Vállalatirányítási rendszer) Tanácsadók közül a legfelkapottabbak az SAP, Oracle és Navision ismerettel rendelkező szakemberek. Az Üzleti elemzők/tanácsadók esetén kimagaslóan fontos a kommunikációs készség, mivel nekik egyfajta összekötő szerepük van az ügyfél és a vállalat szakembergárdája között.
Mit tegyen a friss diplomás a versenyképesség növelése érdekében?
Mindenképpen törekednie kell szakmai gyakorlat megszerzésére már az egyetemi/főiskolai évek alatt. Fontos a folyamatos tanulás, piacismeret, új technológiák nyomon követése, a kommunikációs
készség fejlesztése. A diploma megszerzése után ambiciózusabb fiataljaink számára az alábbi szakvizsgák megszerzését ajánljuk.
Rendszermérnököknek MCP, biztonságtechnikai szakembereknek CISA, hálózati irányultságúaknak CCNA, CCNP, CCVP vizsgák megszerzését. A technikai területen elhelyezkedő mérnököknek leginkább OKJ vizsgát célszerü tenniük.
 
Hogyan alakulnak a pályakezdő fizetések?
 
A pályakezdő fiatalok –és általában az IT-s szakemberek– fizetését nagyban befolyásolja a nyelvtudás, a szakvizsga és a tanulmányok mellett szerzett szakmai tapasztalat. Pályakezdőként közel egységesnek mondható a keresetük, függetlenül attól, hogy milyen területen találnak állást, később azonban egyre nagyobb szórás várható a fizetések tekintetében.
Az alábbiakban összefoglaljuk eddigi tapasztalatainkat a kezdő fizetéseket illetően, mely az angol nyelvtudást alapul veszi. A bérek fővárosi viszonylatban irányadóak.
 
Rendszergazdák: bruttó 200 000 - 270 000 Ft átlagos bérre számíthatnak havonta.
 
Fejlesztők: bruttó 250 000 Ft körül keresnek, de akinek van már felmutatható tapasztalata, az bruttó 400 000 Ft bérezésre is számíthat.
 
Tanácsadók: bruttó bére 270 000 Ft körüli, majd szeniorrá válás (2-3 év) után a fizetés 370 000 Ft-tól indulva az idő múlásával az összeg megkétszereződéséig, háromszorozódásáig terjedhet.
 
A legkeresettebbek az ERP Tanácsadók (ezen belül is az SAP Tanácsadók).
A fizetések a tapasztalattól függően különböző módon alakulnak a későbbiekben.
 
Milyen trendek várhatóak 2009-re?
 
A diplomás pályakezdők iránti kereslet továbbra is erős. A felsőfokú végzettség és (több) nyelvtudás szükségessége fokozódik. Az aktív, használható, minimum középfokú nyelvtudás, a szakmai tapasztalat, a flexibilitás (projektmunkára való alkalmasság miatt) előtérbe kerül.
Az outsourcing tovább erősödik.
Differenciálódás várható az egyetemek és főiskolák között. A képzőintézmény szerepe felértékelődik, melynek közvetett hatása van az elhelyezkedési esélyekre. Ez a kínált bérekben is meglátszik. Az adott intézmény felelőssége, hogy az oktatás színvonala megfeleljen a piaci trendeknek, a tanterv tartson lépést a munkaerőpiac változásaival!
Egyre speciálisabb szaktudásra van szüksége a cégeknek (túlspecializálódás), mely később az egyes területek közötti átjárhatóságot nehezíti.
A gazdasági válság az IT-ban is érezteti hatását. Az elhelyezkedési lehetőségek átmenetileg romlanak, a munkahelyek közötti váltás is nehezebb lesz.
 
Mindezek ellenére, az információ technológia folyamatos és gyors fejlődésének köszönhetően, még mindig töretlen népszerüségnek örvend az ezen a területen elhelyezkedni szándékozó fiatalok körében.