Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-11-24

A tankönyv az alapoktól kezdve, gyakorlati példákon keresztül mutatja be a powerShell technológiát, amelynek megismerése és használata minden rendszergazda számára hasznos lehet...

A tankönyv az alapoktól kezdve, gyakorlati példákon keresztül mutatja be a powerShell technológiát, amelynek megismerése és használata minden rendszergazda számára hasznos lehet.  
 
A Microsoft TechNet gondozásában megjelent és bárki számára ingyenesen [%A=http://www.microsoft.com/hun/dl.aspx?id=a5b21b7c-3d64-4144-a44c-27a495dbab2c%]letölthető[%A%] Soós Tibor és Szerényi László magyar nyelvü tankönyve, amely a Microsoft PowerShell szkripting technológiáját mutatja be a rendszergazdák szemszögéből, több mint 400 oldalon. A rendkívül részletes könyv segítségével az informatikai szakemberek gyakorlati példákon keresztül, az alapoktól indulva sajátíthatják el a Microsoft parancssori környezetének müködését.
"A Windows alapú rendszerek üzemeltetői már régóta vágytak egy olyan eszközre, amellyel könnyen lehet automatizálni a gyakran ismétlődő feladatokat" - mondta a könyv szerzője, Soós Tibor, Microsoft MVP szakember és oktató. "A korábbi lehetőségek vagy túl sok programozást igényeltek (pl. VBScript, WSH), vagy csak egy szük területet fedtek le (parancssori eszközök, pl. netsh parancs). A PowerShell nagyszerüen egyesíti magában a hatékony parancssori környezet és az objektumorientált programnyelvek legfontosabb jellemzőit, amelyekkel a rendszergazdák nagyon tömör, rövid, logikus felépítésü szkriptekkel könnyíthetik meg a munkájukat. Ebben kíván segíteni ez a könyv. Mivel korábban magam sem szkripteltem, a saját tanulási tapasztalataimat figyelembe véve próbáltam úgy megírni ezt a könyvet, hogy a kezdők is eljuthassanak arra a szintre, ahonnan már - egy kis gyakorlással - akár a PowerShell virtuózaivá is válhatnak" - tette hozzá a szerző.
A .NET keretrendszerre épülő PowerShell lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák a gyakran ismétlődő vagy sok müveletből álló feladatokat (pl. több száz postafiók létrehozása, adatbázismentés stb.) automatizálják. A PowerShell segítségével olyan müveletek is elvégezhetők, amelyek a grafikus felügyeleti eszközökkel nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezhetők. A kliens- és szerveroldalon egyaránt használható PowerShell 1.0 a Windows Vistában és a Windows Server 2008-ban már opcionális komponensként megtalálható, de akár Windows XP-re is telepíthető.
A PowerShell fontos komponense a Microsoft legújabb generációs szerverszoftvereinek is, például az Exchange Server 2007 levelező- és az
SQL
Server 2008 adatbázisszervernek, valamint a System Center rendszerfelügyeleti alkalmazásoknak. Ezen
szoftverek
már mind támogatják a PowerShell segítségével megvalósított automatizálást és parancssori felügyeletet. Az új szerverszoftverek közös jellemzője, hogy funkcionalitásuk teljes egészében elérhetők PowerShell szkriptek használatával, és maga a grafikus felület is erre a rétegre épül. A grafikus felületen a leggyakrabban szükséges feladatok könnyen elvégezhetők, de ha szükséges, a PowerShell használatával sokkal több lehetőség tárul fel a rendszergazdák előtt.
A technológia 2.0-ás verziója a Windows 7-be és a Windows Server 2008 R2-be is bekerül. Ebben debütál majd a továbbfejlesztett, natív Active Directory kezelés és a távoli gépek szkriptelése is lényegesen egyszerübbé válik majd.
„A Microsoft Magyarország a TechNet programon keresztül 2008 eleje óta ingyenes, magyar nyelvü tananyagokat tesz közzé az informatikai szakemberek számára. A TechNet program célja, hogy a rendszergazdák - valós életből vett gyakorlati példákon keresztül - megismerjék és kihasználják a Microsoft szoftvereiben és technológiáiban rejlő lehetőségeket. Az első, januárban kiadott tananyagot, ami a Windows Vista és a Windows Server 2003 üzemeltetéséről szól, eddig már több mint 20 ezren töltöttek le.” - mondta Budai Péter, a Microsoft TechNet hazai programmenedzsere.