Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2008-11-21

A Google bemutatta legújabb fejlesztését, a SearchWiki-t, amellyel a felhasználók átrendezhetik keresési eredményeiket, illetve megoszthatják saját beállításaikat...

A Google bemutatta legújabb fejlesztését, a SearchWiki-t, amellyel a felhasználók átrendezhetik keresési eredményeiket,[%BOLD%][%BOLD%] illetve megoszthatják saját beállításaikat, véleményüket a többi felhasználóval is.
 
Mától teljesen személyre szabhatók a Google.com keresési eredményei. Ha egy hátrébb lévő találat fontosabb, mint ez elsőnek megjelenített, egyszerüen feltornázható a rangsor élére, az érdektelennek ítélt keresési eredmény pedig egyszerüen kitörölhető. Ha egy általunk fontosnak ítélt oldal pedig hiányzik a listából, egyszerüen hozzáadhatjuk ahhoz. Ezenkívül az is látható, hogy más felhasználók hogyan rendezték saját eredményeiket és milyen megjegyzéseket füztek a különböző keresési találatokhoz.
 
Ha be vagyunk jelentkezve Google-fiókunkba (azaz pl. a Gmail-fiókunkba) a módosításainkat automatikusan elmenti a rendszer – persze ezek a módosítások később akár vissza is vonhatók. A változtatások csak a saját keresési eredményeinket befolyásolják, hozzászólásaink viszont felkerülnek egy gyüjtő oldalra, ahol mások is láthatják, illetve véleményezhetik ezeket.
 
Használata egyszerü:
·   [%TAB%] Jobbnak tartja az egyik eredményt, mint a többit?
Csak klikkeljen a fel jelre, és máris feltornázhatja az oldal tetejére. Ahányszor csak rákeres erre a kifejezésre, a kiválasztott beállítás szerint jelenik majd meg az eredmény. A változtatásokra később is emlékezni fog, mert megjelenik mellette a fel jel.
·   [%TAB%] Nem tetszik egy eredmény?  
Klikkeljen a X jelre, amellyel eltávolíthatja a listájáról, így a későbbiekben rejtett eredményként fog megjelenni.  
·   [%TAB%] Ismer egy jobb oldalt?
Az eredményoldal legalján klikkeljen az “Add a result” (Eredmény hozzáadása) gombra, amellyel egy ön szerint releváns oldalt egyszerüen hozzáadhat a listájához. Az ön által javasolt link a lista tetején jelenik meg, mellette a már ismert fel jellel.
·   [%TAB%] Szeretne megjegyzést füzni egy eredményhez?
A  gondolatjel jelre kattintva megjelenik egy szövegdoboz, ahova beírhatja megjegyzését. Ez a kommentár minden olyan keresésnél megjelenik majd, ahol az adott eredmény visszaköszön. Ez egy remek lehetőség, hogy elmentse, majd előhívhassa gondolatait vagy jegyzeteit, ami az adott weboldal kapcsán eszébe jutott. A megjegyzések publikusak, ezáltal az egész közösség láthatja az adott eredménnyel kapcsolatos véleményét.
 
“A legjobb keresőmotor az, amelyik képes felismerni, hogy a felhasználó valójában mire is szeretne rátalálni. A SearchWiki funkciót ennek fényében fejlesztettük ki, hogy a még pontosabban személyre szabható keresővel a legrelevánsabb keresési eredményekre bukkanjanak a felhasználók” – mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője.
 
A Searchwiki szolgáltatást Google-fiókjába bejelentkezve próbálhatja ki a Google.com oldalon, egyelőre kizárólag angol nyelven.
 
A Google
A Google innovatív keresőtechnológiái emberek milliói számára teszik elérhetővé a keresett információkat nap mint nap. A céget 1998-ban Larry Page és Sergey Brin, a Stanford Egyetem PhD-hallgatói alapították. A Google ma a világ egyik legértékesebb webes vállalata minden nagyobb piacon. A cég hatékony hirdetési programja mérhető eredményeket nyújt a legkisebb és a legnagyobb vállalkozásoknak egyaránt, miközben hasznos információkkal szolgál felhasználóinak. A Google főhadiszállása a Szilícium-völgyben van, irodái pedig megtalálhatók szerte Amerikában, Európában és Ázsiában. További információért látogassa meg a [%A=http://www.google.hu/%]www.google.hu[%A%]-t.