Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2008-11-19

120-150 ezer euro értékü szoftver ingyen - a program segítségével a fejlesztÅ? cégek indulási költségek nélkül juthatnak hozzá a számítógépre, webre vagy telefonra való fejlesztéshez szükséges...

(http://www.microsoftstartupzone.com/bizspark), amelynek célja a kis magyar fejlesztő cégek és a frissen indított vállalkozások sikeres müködésének támogatása. A BizSpark segítségével ezek a fejlesztő cégek gyorsan, egyszerüen, induló költségek nélkül juthatnak hozzá a Microsoft aktuális, teljes értékü fejlesztőeszközeihez, valamint kiszolgálótermékeinek licenceihez. A BizSpark keretében a Microsoft ezenfelül technikai és marketing támogatást is nyújt. A programot Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója mutatta be a Corvinus egyetemen megrendezett Fiatal Vállalkozók Hete elnevezésü rendezvényen.
 
„A kis- és középvállalkozások, ezen belül is az innovációra specializálódó cégek prosperitása a magyar gazdaság versenyképességének záloga. Hitem szerint a folyamatosan megújuló innováció lehet a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből való hosszú távú kilábalás egyik fontos ösztönzője. A tudás az egyetlen olyan nyersanyag, amely Magyarországon is kellő mennyiségben található meg. Abban pedig nincs vita, hogy hosszú távon globálisan ez a legfontosabb erőforrás, amit semmilyen válság nem tud érdemben devalválni. ” – mondta a bejelentés kapcsán Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. – „A Microsoft BizSpark izgalmas eszköz az induló vállalkozások támogatására. Segítségével a magyar fejlesztő vállalkozások számára is elérhetővé tehetjük az induláshoz kritikus
szoftver
eszközöket, tanácsot nyújthatunk nekik, ráadásul a BizSpark révén könnyebben szerezhetnek piaci ismertséget is. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a BizSpark kereteiben az üzleti angyalokon és kockázati tőketársaságokon keresztül történő tőkebevonási projektek támogatása és katalizálása is megvalósulhat.”
 
A BizSpark Program a hálózati partnerek (un. Network Partners) szaktudására és erőforrásaira épül. Ezek a tipikusan vállalkozói közegben már sikeresen müködő cégek és szakemberek útmutatást nyújtanak, és biztosítják a szükséges erőforrásokat az induló vállalkozások sikere érdekében. A BizSpark a világ számos országában található több száz olyan szervezet erőforrásait és támogatását segít igénybe venni, mint a gazdaságfejlesztési ügynökségek, egyetemi inkubátorok és olyan befektetők vagy befektetői érdekképviseleti közösségek, mint a The National Venture Capital Association (NVCA) vagy a The Indus Entrepreneurs (TiE).
 
Sikeres vállalkozásindítás a szükséges szoftverek, piaci támogatás és marketingeszközök birtokában
 
A BizSpark részeként a Microsoft hároméves Microsoft Developer Network (MSDN) Professional előfizetést bocsát az induló vállalkozások rendelkezésére, amelyek így számos olyan fejlesztő eszközt tölthetnek le, amelyek elengedhetetlenek a Microsoft platformra készített alkalmazások fejlesztéséhez, teszteléséhez és fenntartásához. A hároméves előfizetés során ingyenesen letölthető
szoftverek
értéke összesen körülbelül 34-42 millió forint. A letölthető alkalmazások között megtalálható a Microsoft Visual Studio fejlesztői környezet és több más teljes verziós üzleti alkalmazás is.. A BizSpark az MSDN hálózaton keresztül szakértői támogatási szolgáltatásokat és információs erőforrásokat is biztosít a vállalkozások részére.
 
A Microsoft a BizSpark keretében biztosítja továbbá az alkalmazáshosztolási és -felügyeleti kiszolgálóinak teljes licencét, így többek között a Windows Server, Microsoft
SQL
Server, Microsoft Office SharePoint Portal Server, BizTalk Server és Systems Center megoldásokat. A lista hamarosan bővül a Microsoft Dynamics CRM termékkel is. A programban a világ számos országában kiszolgálókkal jelen lévő partnereink is részt vesznek, így a termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal az interneten megjelenni kívánó vállalkozások ezt kedvezményesen tehetik meg.
 
Emellett az induló vállalkozások számára lehetőség nyílik arra, hogy megjelenjenek, és bemutatkozási lehetőséget kapjanak az induló vállalatokat tartalmazó BizSparkDB internetes adatbázisban. A Microsoft minden nap kiválaszt egy ígéretes vállalkozást, amelyet részletesen bemutat a közönségnek.
 
A szükebb értelemben vett BizSpark keretrendszer mellett a BizSpark programban részt vevő vállalkozások számára a Microsoft egyéb lehetőségeket is kínál, például a Microsoft
cloud computing
szolgáltatásait, többek között az alábbiakat:
  • Az Azure Services Platform Community Technology Preview (CTP) béta változatának rendelkezésre bocsátása. Az Azure Services Platform olyan új megoldás, amellyel újgenerációs alkalmazások fejlesztése válik lehetővé: a számítási felhő és az adatközpont közötti alkalmazások döbbenetesen új élménnyel gazdagítják majd a felhasználókat a számítógépen, az interneten és a telefonon egyaránt. Az Azure Services Platformot a Microsoft októberben jelentette be a Microsoft Professional Developers Conference 2008 rendezvényen.
  • A Live Framework Community Technical Preview béta változatának rendelkezésre bocsátása. A Live Framework egyszerü, nyílt és együttmüködésre képes keretrendszer a Live Services szolgáltatások eléréséhez és felhasználásához. A Live Services az Azure Services Platform megoldásnak a felhasználói adatok és alkalmazás-erőforrások kezelésére szolgáló eleme, amelynek része a felhasználói adatok szinkronizálására és a webes alkalmazások több eszközre történő kiterjesztésére szolgáló Live Mesh technológia.
 
A Microsoft gondoskodik arról is, hogy a BizSpark-tagok értesüljenek minden, az induló vállalkozásokat érintő programról, így többek között a Microsoft Web Platform Installer vagy a Microsoft Web Application Installer programról is. Az ajánlatoknak köszönhetően a fejlesztők könnyebben dobhatnak piacra olyan nagyszerü PHP és .NET webes alkalmazásokat, amelyek letöltése, telepítése és beállítása egyszerü, amelyeknél a fejlesztés és a tervezés nem válik el egymástól, és amelyek előre csomagolt, nyílt forráskódú alkalmazásokkal egészülnek ki, ugyanakkor zökkenőmentesen müködnek a Microsoft Web Platform rendszeren.
 
BizSpark Magyarországon
 
A Microsoft Magyarország célja, hogy a helyi sajátosságoknak és kihívásoknak megfelelően testreszabva a programot, jóval többet nyújtson annál, hogy pusztán elérhetővé teszi a programokat, és bemutatkozási lehetőséget biztosít számukra. Törekvésünk az, hogy megnöveljük a sikeres tőkebevonás valószínüségét, s ennek érdekében a következő szolgáltatásokkal egészítettük ki itthon a programot:
o   [%TAB%]kvalifikáció – a startup elő-értékelése, majd a program során az adatbázis folyamatos aktualizálása
o   [%TAB%]üzleti oktatások – az üzleti tervezéstől az üzleti angolon át a projektmenedzsmentig, jogi és gazdasági ismeretekig sokrétü képzést nyújtunk a Microsoft Innovációs Központban a hálózati partnerek segítségével
o   [%TAB%]technológiai oktatások – a készülő (vagy kész) termék vagy online szolgáltatás szakmai szempontból történő ellenőrzése, validálása, a szükséges Microsoft technológiákhoz képzés és konzultáció
o   [%TAB%]konzultáció – folyamatos konzultáció akár üzleti, akár technológiai kérdésekben a sikeres piacralépés és egyéb üzleti célok elérése érdekében
 
A hálózati partnerek ezekkel a célkitüzésekkel egyetértésben, támogatásukkal és aktív szerepvállalásukkal csatlakoztak a programhoz. A hálózati partnerek Magyarországon a Junior Achievement Magyarország, a Magyar Startup és Spinoff Egyesület, az Innostart, Dobó Mátyás (Doransky, Blogter), Katona Ádám (Lilly Média), az Enterprise Europe Network és a Kitchen Budapest. (Bővebb információ a hálózati partnerekről a csatolt háttéranyagban.)
 
Dobó Mátyás, a Blogter.com Nemzetközi Kft. közép-európai operatív igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a startup cégek Magyarországon sok szempontból légüres térben mozognak mind szakmai, mind üzleti szempontból. „Számomra a legfontosabb, hogy ez a helyzet megváltozzon.” – tette hozzá. – „Dicséretes dolognak találom, hogy a Microsoft ilyen felajánlással segíti a start-up-okat az érvényesülésében.”
 
Nagy Péter, a Magyar Startup és Spinoff Egyesület elnöke úgy látja, a Microsoft startup programja azért fontos számukra, mert az egyesületük hozzá kíván járulni az ország jövőbeni fejlődéséhez, melynek egyik alapját a hazai K+F potenciálra épülő cégek alkotják.
 
Nagy várakozás övezi a programot nemzetközi szinten és hazánkban is, a magyar start-up cégek rajtra készen várják a bejelentés részleteit. Velvárt András, egy hazai  szoftverfejlesztő cég a Response Kft ügyvezető igazgatója úgy látja: „A BizSpark segítségével olyan válogatott, az informatikát is ismerő befektetőkkel, potenciális partnerekkel kerülhetünk kapcsolatba, akik a meglevő ötleteinkhez, technológiai tudásunkhoz hozzá tudják adni azt a befektetői, üzleti gondolkodásmódot, ami ahhoz szükséges, hogy a termék akár a nemzetközi színtéren is sikeres legyen.”
 
A BizSpark elérhetősége
A BizSpark az egész világon elérhető a szoftveralapú terméket vagy szolgáltatást előállító, magánkézben lévő induló vállalkozások számára, amelyek legfeljebb 3 éve kezdték meg üzleti tevékenységüket és bevételük nem haladja meg a  210 millió forintot (1 millió USD). A BizSpark keretében az induló vállalkozások szoftvert, támogatást és marketinglehetőséget kapnak akkor, amikor a leginkább szükségük van rá, ugyanakkor a legkevésbé engedhetik meg maguknak. A Microsoft induló vállalkozások iránti elkötelezettségének jegyében a program részvételi díja (100 dollár) kilépéskor fizetendő, így belépéskor semmilyen induló költség nincsen. A BizSpark programmal kapcsolatos további információkért, valamint az induló vállalkozások számára elérhető egyéb erőforrásokért keresse fel a Microsoft Startup Zone webhelyét a következő címen:  
http://www.microsoftstartupzone.com.