Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
mobilfreak - 2008-11-10

Teszteltük a Sony Ericsson csepp, por és mérsékelten ütés álló készülékét, mely strapabíró kialakításával különlegességnek számít a CyberShot modellek közt"¦

HSDPA, beépített GPS, csepp- és por álló valamint mérsékelten ütés álló
8.5 pont
8 pont
7.7 pont
7.9 pont
7.5 pont
összpontszám: 7.9 pont
Nincs Xenon vaku, az akkumulátor fedelet nehéz felnyitni, nincs Office dokumentum nézegető, rossz kezelő és navigációs gombok


A Sony Ericsson Cyber-Shot családjának két új tagja, még az év első felében jelent meg. A C902 és a mostani tesztalanyunk a C702 is a cég fotózásra felkészített modelljei közé tartoznak. Mindkét modell más célközönségnek készült, és míg a C902 5
megapixeles
és TV kimenettel is rendelekzik a C702 egy speciális fokozottabb igénybevétel, vízcseppek esetén, vagy poros, koszos környezetben is megállja a helyét.

Design, külső konstrukció

A C702 borítása mindenhol lekerekített sarkokban és elhajló vonalakban végződik, mely kellemes jó tartást biztosít és a helyenként gumírozott borítással együtt igazán kellemes érzés kézbe venni a készüléket. Emellett az egész borítás ujjlenyomat biztos, így az egyetlen hely ahol meg is látszik, ha összetapogatjuk az a kijelző. Az akkumulátor borítás egy sajátos zárszerkezetet kapott, ám a hátlap eltávolítása nem könnyü. A jobb szigetelés és ellenállóbb felépítés érdekében a memóriakártya foglalat egy erősebb, jobban záródó borítással rendelkezik.

A hátlap eltávolítása után egy szabványos Sony Ericsson BST-33 típusú 950
mAh
telejsítményü
Li-Poly
akkumulátort találunk, melyet ha kiveszünk, hozzáférhetünk a
SIM
kártya foglalthoz. A SIM kártyát könnyü betenni de kiszedni már annál nehezebb.

A hátoldalon található 3.2 megapixeles kamera külön lecsúsztatható lencsevédő borítással rendelkezik, mely felett a kettős
LED
vakut találjuk.

A telefon 2.2
colos
TFT
LCD
képernyővel rendelkezik, mely
QVGA
felbontású és 256 ezer szín megjelenítésére képes. A kijelző fényereje és kontrasztaránya jó, nem tükröződik azonban erős napfényben nem látszik túl jól.

A képernyő alatt találjuk a vezérlő és navigációs gombokat, melyek három négyzetes csoportra oszlanak. Természetesen a ránézésre kissé fura formájú D-pad került középre, kétoldalt pedig funkció illetve hívás kezdeményező és befejező gombok vannak. A bal csoportban a programozható gyorsgomb és a „Activity” menüt megnyitó gombok közé került a híváskezdeményező gomb, mely nagyon apró, de hogy megkönnyítsék a kezelését jobban kiemelkedik a készülék síkjából, mint az őt övező gombok. A fizikai kialakítás a jobb oldalon is ugyanez, ott a hívásbefejező gombot felülről egy programozható funkció gomb és alulról a törlés („C” billentyü) gomb határolja. Ezeknek a fontos és rendszerint sürün használatos gomboknak az ilyen összesürítése nem szerencsés és főleg azoknak gyülhet meg vele a baja akiknek nagyobb kezük illetve szélesebb ujjaik vannak.

A számbillentyük jól használhatóak és nem okoz gondot az
SMS
írása sem. A billentyük jobb oldalán lévő jelek jelzik, hogy mely gombok szolgálnak gyorsgombként kamera módban, ami megkönnyíti a kezelést illetve a fotózást.

A készülék bal oldalán mindössze a már említett memóriakártya foglalat található, míg a jobb oldalon a hangerőszabályzó illetve fotó módban digitális zoom funkciót szabályzó gomb mellett a kamera gomb található. Ezek az oldalsó gombok túl vékonyra sikerültek és alig emelkednek ki a borításból ami megnehezíti a használatukat.

Kommunikációs képességek

The Sony Ericsson C702 egy négysávos
GSM
/
GPRS
/
EDGE
készülék. A telefon maximálisan
HSDPA
(3.6
Mbps
) adatkommunikációra képes, ami jó letöltési sebességet biztosít a megfelelő telefonhálózatokon. A telefon felruházták
Bluetooth
2.0-ás adóvevővel mely
A2DP
képes, így alkalmas sztereó Bluetooth fejhallgatókkal is együttmüködni.

A navigációs alkalmazások közt találunk Google térképet, de egy Tracker nevü sport programot is. Természetesen az aktuális
GPS
információk lekérésére is lehetőségünk van.

[%IMAGB=7825%] Alapvető telefon funkciók

A készülék maximálisan 1000 telefonkönyv bejegyzést képes tárolni, melyekhez összesen 7000 telefonszám tartozhat. A kapcsolatainkat rendezhetjük vezeték és keresztnév alapján és egy új telefonkönyv bejegyzés esetén összesen hét telefonszámot füzhetünk egyetlen névhez. Ezen felül minden bejegyzéshez társíthatunk képet,
e-mail
és webcímet, valamint céges és egyéb információkat is feljegyezhetünk.

A hívásnapló jól rendezett és egyszerü eligazodni rajta. Maximálisan 30 bejegyzés lehet a naplóban. Amikor egy számról több hívást is kaptunk mindig csak az utolsót látjuk.

Az üzenet küldési funkciók ahogy azt a Sony Ericsson készülékeknél általában megszokhattuk igen jók. Az alapvető képességek mellett lehetőség van az üzenetek telefon memória és memóriakártya közti mozgatására, kategóriák, dátum és küldő szerinti rendezésre is, melyek nagyban megkönnyítik a használatot.

A hangminőség némileg elmaradt a szokásostól, bár ez valószínüleg betudható a megerősített és cseppálló felépítésnek. A hangerővel azonban nem volt gondunk, sőt valójában az egyik leghangosabb Sony Ericsson készülék volt amit eddig használtunk.

Felhasználói felület

A C702 felhasználói felülete a jól ismert Sony Ericsson stílusú és a menük illetve funkciók elrendezése logikus és könnyü kezelhetőséget biztosít. Sajnos a C902-ben is meglévő automatikus képernyőforgatás kimaradt a készülékből. Maga a főmenü alapbeállítások esetén 3x4-es rácsba van rendezve ahol az almenük, mint listaszerüen jelennek meg.

A menü struktúra azonban átállítható többféle módba. A forgatás módban egyszerre három animált ikont látunk elöl, melyek közül a középső az éppen aktív menüpont, míg öt további ikon halványan látható a háttérben. Ez az elrendezés igyekszik tárbeli hatást kelteni. A másik lehetőség az egy ikonos elrendezés ahol egyszerre a képernyőn mindig csak egy menüikon látható.

Az Activity menühöz külön gomb tartozik ahol egy több füles elrendezésbe csoportosítva láthatjuk az új eseményeket, futó programokat, saját hivatkozásokat, valamint egy külön webes rész is rendelkezésünkre is áll.

[%IMAGB=7823%] Multimédia

A készülék 3.2 megapixeles kamerával rendelkezik, mely automatikus fókusz rendszerrel és kettős LED vakuval rendelkezik. A kamera program felhasználói felülete könnyen és jól használható és a szokásos funkciók mellett találunk arcfelismerést és külön makró módot is. A beépített GPS révén pedig geo információkkal is elláthatjuk a képeket.

Az állóképek minősége jónak mondható ha a fényviszonyok is kedvezőek,
kontraszt
és az élesség sem jelent gondot. Az automatikus fókusszal azonban lehetnek gondok. Néha nem vagy csak nagyon lassan képes fókuszálni és az exponálás után akár 4-5 másodpercet is várnunk kell egy képre.

A videók maximális felbontása QVGA lehet és 30
fps
sebességen
MPEG4
formátumban kerülnek rögzítésre.

Konklúzió

A Sony Ericsson C702 összességében egy jól sikerült középkategóriás készülék, habár az alkalmazásai közül hiányoznak az Office programok és a TV kimenet is lemaradt róla. A az integrált GPS vevő, HSDPA képesség és a masszív kialakítás szimpatikussá teszik a készüléket. A kamera által készített képek jónak mondhatók azonban a videó felvétel mindössze QVGA felbontást tesz lehetővé. Ha költségvetésünk nem engedi meg a Nokia N82-est akkor mindenképp érdemes számításba vennünk a C702-est.

A tesztkészüléket az LWP Kommunikáción keresztül a Sony Ericsson biztosította számunkra, köszönjük!

Web : [%A=http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/specifications/c702%]www.sonyericsson.com[%A%]
Ára: ~58 ezer forint