Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sci-Fi - 2008-11-07

A Sony elkészített egy új optikai lemezformátumot, mely gyakorlatilag a Blu-Ray technológia CD lemezzel történÅ? kersztezéseâ?¦

A Sony elkészített egy új optikai lemezformátumot, mely gyakorlatilag a
Blu-Ray
technológia
CD
lemezzel történő kersztezése…  
Mint azt bizonyára olvasóink is tudják az
MP3
és más agyontömörített formátumok a digitális zenei minőség leges legalját képviselik, míg az audio CD egy sokkal élvezhetőbb, szebb hangzásvilágot ad vissza. Az idők során kifejlesztettek
SACD
és audio
DVD
formátumokat is ám ezek hiába adtak a CD-nél sokkal jobb hangminőséget egyike sem bizonyult piacilag sikeresnek, a CD viszont valahogy megmaradt.
 
A Sony most a Blu-Ray lemezeknél használt kék lézer technológiát ülteti át a hagyományos CD lemezek világába. A megoldás a precízebb, jobban fókuszált lézer révén sokkal pontosabb mélyedéseket képes létrehozni a hordozófelületen ami tisztább visszaolvasást eredményez, így elméletben javíthatja a hangminőséget. Ezen felül a Blu-spec CD lemezek anyagán is változtatnak, így azok várhatóan tartósabbak, ellenállóbbak lesznek. Hogy ez valóságban hallható javulást eredményez e vagy csak labor szinte mérhető valamit azt egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy a Blu-spec CD lemezek visszafelé kompatibilisek maradnak a hagyományos lejátszókkal, így várhatóan könnyebben terjedhetnek el, mint a speciális formátumok. Az első Blu-spec CD lemezek várhatóan ebben az évben megjelennek japánban a Sony forgalmazásában.
 
Eközben a sokak által várt Profile 3.0 szabvány, mely az audio Blu-Ray lemezeket definiálná továbbra is késik, és bizonytalan a megjelenése, pedig hangminőség szempontjából ez jelenthetné az igazi előrelépést, már csak a lemezkapacitás miatt is.