Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-11-06

A Canon és a Toray Industries Inc. által kifejlesztett új, bioalapú müanyagot a jövÅ? év elejétÅ?l kezdik használni a Canon többfunkciós irodai rendszereinek külsÅ? müanyag alkatrészeihez...

 
A Canon, a Toray Industries Inc. vállalattal karöltve olyan bioalapú müanyagot fejlesztett ki, amely eléri a lángállóság legmagasabb fokozatát. Az új, bioalapú müanyagot – amely tömegének több mint 25 százaléka növényi eredetü összetevő – jövő év elejétől kezdik használni a Canon többfunkciós irodai rendszereinek külső müanyag alkatrészeihez.
 
A növényi eredetü, bioalapú müanyagok gátolják a szén-dioxid-kibocsátás növekedését és az olajkészletek kimerülését, továbbá a környezeti terhelést hatékonyan csökkentő anyagtulajdonságokat kínálnak. Korábban még nem sikerült olyan bioalapú müanyagot kifejleszteni, amely a hagyományos müanyagokhoz hasonlóan teljesített a lángállóság, az ütésállóság, a hőállóság, valamint a formálhatóság területén. Így ezek az anyagok a többfunkciós irodai rendszerekben eddig csupán néhány alkatrészben voltak használhatóak.
 
A Canon és a Toray új anyagtervezési és öntési technológiák felhasználásával kifejlesztette az úgynevezett Ecodear bioalapú müanyagot, amely magas szintü anyagjellemzőkkel rendelkezik. Az Ecodear a világ első olyan bioalapú müanyaga – különösen a lángállóság terén –, amely többfunkciós irodai rendszerekben is alkalmazható és eléri az 5V minősítést az UL 94 gyúlékonysági tesztprogramban.
 
A többfunkciós irodai rendszerekben használt hagyományos, petróleumalapú müanyagokkal összehasonlítva a Canon és a Toray által kifejlesztett új bioalapú müanyag gyártása során várhatóan körülbelül 20 százalékkal kevesebb ipari eredetü szén-dioxid kerül kibocsátásra. Az új anyag kifejlesztése lehetővé teszi a többfunkciós irodai rendszerekben a nagyfokú lángállóságot igénylő külső részeinek helyettesítését is.
 
A Canon a következő év elején tervezi azoknak az új többfunkciós irodai készülékeknek a bevezetését, amelyek előreláthatólag évente összesen körülbelül 100 tonna mennyiségben tartalmazzák majd az újonnan kifejlesztett bioalapú müanyagot. A változatosabb felhasználás érdekében a Canon és a Toray folyamatos müszaki fejlesztés során további eredményeket szeretne elérni a bioalapú müanyagok terén.