Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2008-11-05

Sólyom László köztársasági elnök fÅ?védnöksége mellett a hazai üzleti élet kiemelkedÅ? szereplÅ?ibÅ?l álló Bizottság az Ericsson Magyarországnak ítélte oda a Társadalmi FelelÅ?sségvállalás 2008 Díjat...

 
 „A mára már több mint ezer fős Ericsson Magyarország alapítása óta nagy hangsúlyt fektet az innovációra, az oktatásra, a tudásmenedzsmentre. A reál és a humán szellemiség összefonódását is reprezentáló előremutató, a jövőt formáló elképzeléseivel az Ericsson felelős polgárként vállal szerepet a társadalomban, 2008-ban már 245 millió forintot fordítva az oktatás, a kultúra támogatására. A vállalat az egyetemekkel való együttmüködés, a tudástranszfer melletti elkötelezettségeként évi közel 12-14 milliárd forintot fordít innovációra.”– nyilatkozta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.
 
Az AtlantisPress által alapított díj megbecsülése az Ericsson hosszú évek óta meglévő támogatásainak (egyetemi együttmüködések, Ericsson Díj, Rátz Tanár Úr Díj, Ericsson Galéria, Ericsson Stúdió, stb.), az egyénre koncentráló, egyedi Ericsson-kultúrának, valamint a munkatársakban kialakult felelős és értő hozzáállásnak (pl. Zöld Napok, Ericsson játszótér, kerékpáros-csapat, jótékonysági gyüjtések). Ez a díj az Ericsson alkalmazottak elkötelezettségét, környezettudatosságát is mutatja.
 
Az Ericsson felelőssége az oktatástámogatásban (tudásmenedzsment)
 
Az Ericsson Magyarország elkötelezett a hazai oktatás fejlesztése mellett. Kiemelt feladatának tekinti a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi integrációját, a középiskolai és egyetemi képzés támogatását. Korszerü és tudományosan is időszerü témákban folytat többoldalú együttmüködést különböző budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel. Az Ericsson képzésének témái az egyetemi tantervek részévé válnak.
 
A BME Villamosmérnöki és Informatikai kar Távközlési és Telematikai Tanszékén (ma Távközlési és Médiainformatikai Tanszék) 1992 óta müködik az Ericsson támogatásával létesült Nagysebességü Hálózatok Laboratórium. 2000-ben az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékén alakult meg a Kommunikációs Hálózatok Laboratórium. 2008-ban a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével együttmüködve hozta létre a hazánkban egyedülálló, hardverkutatással foglalkozó Komplex Hardvertervező Laboratórium-ot. Az Ericsson K+F igazgatóságán végzett csúcstechnológiát képviselő kutatás-fejlesztési tevékenység eredményei beépülnek az Ericsson csoport termékeibe, rendszereibe.
 
Az Ericsson Magyarország 1999-ben alapított díjat azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához. Az Ericsson-díjat olyan matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusoknak ítéli oda a díj kuratóriuma, akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért. Az Ericsson-díj mellett született meg az Ericsson, a Graphisoft, valamint a Richter által alapított Rátz Tanár Úr Életmüdíj, amelyet minden évben nyolc középiskolai tanár, a pályafutása során nyújtott kiemelkedő teljesítményéért vehet át.
 
Az Ericsson 1999 óta folyamatos együttmüködés keretében karolta fel a több mint 100 éves, Középiskolai Matematikai Lapok tradicionális értékeit, és emellett számos apró együtmüködéssel is jelen van a tudományos és egyetemi életben (TDK díjasok, 24 órás programozói verseny, Novofer Alapítvány, Innovációs Szövetség támogatása) és hosszú ideje segíti a tehetséges erdélyi egyetemistákat is a Sapientia Alapítványon keresztül.
 
 
Az Ericsson felelőssége a kortárs müvészetben
 
Az Ericsson Galéria 1992 karácsonya óta létezik. Fennállásának majdnem 16 éve alatt már több, mint százhat kiállításnak adott otthont, úttörő szerepet vállalva a fiatal, tehetséges müvészek bemutatásában és müvészi teljesítményük nagyközönséggel való megismertetésében. Az Ericsson jelentős kortárs gyüjteménnyel is rendelkezik.
 
Az Ericsson Magyarország 1999 óta segíti az Asbóth utcai kisszínpad müködését, hosszú távú stratégiával támogatva a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdióját.
 
 
Az Ericsson felelőssége a környezetért
 
Az Ericsson büszke a dolgozók környezettudatos gondolkodására; a környezeti politikájának kialakításában is támaszkodott erre a felelős hozzáállásra. Az Ericsson a folyamatos dolgozói visszajelzésekre reagálva, a munkatársaik javaslatára vásárolt PET palack zsugorító gépet, de alulról jövő kezdeményezés erdeményeképpen vett részt a Magyar Kerékpárosklub és a közlekedési minisztérium (KHEM) közös *Bringázz a Munkába* akcióján is. A telephelyeken szelektív hulladék-, használt sütőolaj-, lejárt szavatosságú gyógyszer, valamint használt
CD
és elemgyüjtés van. A környezettudatos gondolkodás jelentős példája az 1998 óta évente kétszer megrendezett „Zöld Napok” sora, ahol a telephelyeken fákat, virágokat ültetnek, valamint szemetet szednek az ericssonosok.
 
Az Ericsson felelőssége a munkatársakért – belső CSR
 
Egy vállalat CR tevékenységét nemcsak az fémjelzi, hogy „jó polgárként” mit tesz hozzá a társadalom fejlődéséhez, ugyanilyen súllyal esik a latba az is, mennyire képes igazi, harmonikus közösséget teremteni kapun belül. Az Ericsson a kezdetektől fogva e „harmóniára” törekedett.
 
Az Ericsson Magyarország vezetése nagy hangsúlyt fektet a munkahelyi egészségvédelmre, a dolgozók életkörülményeinek folyamatos javítására, a megfelelő biztonsági intézkedésekre, a jó munkahelyi légkörre. Az Ericsson a dolgozói véleményeket minden évben az ún. Dialóg kérdőíven keresztül gyüjti össze, melynek eredményei beépülnek az operatív stratégiába.
 
Az Ericsson egészségtudatos, kreatív munkahelyi légkört biztosít a dolgozóinak, és széles skálán mozgó juttatási rendszerrel, szakmai és humán képzési lehetőségekkel és számos, a szellemi és a fizikai egészséget szolgáló programmal segíti a feltöltődést. Az Ericsson vallja, hogy a sokszínüség hozzájárul a szervezet kiváló teljesítményéhez, ezért továbbra is tenni fog annak érdekében, hogy egyre nagyobb arányban kerüljenek nők és nem svéd születésüek vezető pozíciókba.