Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2008-11-04

Feltünő, de azért szép, van rajta HDMI, és 1:50.000 a kontraszt és még Full HD képminőséget is tud, mindezt narancssárga keretben. Mi az? A választ elolvashatják a tesztünkben.

szép design, rendkívüli kontraszt, HDMI, Full HD
8.5 pont
8 pont
8.8 pont
9.8 pont
összpontszám: 8.8 pont
nincs magyar menű, nehézkes kezelés az előlapi gombokkal


Miben is különleges, most csak két dolgot említenék, egyrészt a megjelenése: színe és formája, másrészt a technikai paraméterei miatt. Elég, ha csak az 1:50.000 kontrasztot említem. Na, de ne szaladjunk előre!
A csomagolás minőségi terméket sugall. A dobozból kiemelve, nyugtázhatjuk, hogy a 24
col
tényleg nem kicsi! A leírásban szereplő ábrák alapján könnyedén rácsavarozhatjuk az alj részre az asztali talpat. Ami egy nagy A betüt (Acer) formáz. Ha, azok szavaival jellemeznénk, akiknek készítették, akkor dögösnek mondanánk. Tényleg nagy és szépnek is jellemezhető, már akinek bejön ez az egyedi narancs szín (nekem, speciel tetszik) Az előlap kerete narancs, a talp szegélye pedig narancssárga és fekete színü. A kereten természetesen megtalálhatjuk a „Certified Windoows Vista” matricát. Tehát elkönyvelhetjük, hogy kompatibilis a jövővel/jelennel, és a szélesképernyőre méretezett programokkal, filmekkel. A vezetékelés egyszerü. Be a 220 és a
DVI
kábel, aztán már müködőképes is. Ezeken a csatlakozókon kívül van még normál monitor csatlakozó, és
HDMI
bemenet is. A készülék hátulja is a szokásoknak megfelelően „szépnek” mondható, ezért akár ügyfélszolgálati gépnek is teljesen megfelelő, bár ez azért a tulajdonságai miatt talán túlzásnak mondható, de napjainkban a Feng-shui, a lakberendezési tanácsadók és a színek harmóniája miatt minden előfordulhat.

A kezelőszervek a megszokott helyen találhatóak: a jobb szélen a képernyő alján. Kezeltem már pár monitort, és beállítottam már jó pár tulajdonságot ilyen jellegü gombokkal, de az első és az egyetlen negatív tapasztalat itt jött elő az egész teszt során. Meglehetősen nehézkesnek tünik a monitor kezelése, és némi gyakorlatot kíván a beállítás, igaz ezt elvileg csak egyszer kell elvégeznünk. Tehát, mire belejövünk, már akár el is felejthetjük, mert be is állítottunk mindent. Sajnos magyar opció nincs a nyelvi beállítások között. Az automatikus beállítás és az 5 felhasználói terület (USER, TEXT, Standard, Graphics, Movie) igazán már csak némi finomhangolást igényelnek.

Müködés

Szinte minden asztali gépen van már digitális képkimenet, ezért DVI csatlakozón keresztül csatlakoztattam a monitort. A képminőség „döbbenetesen”meggyőző. A megszokott, napi használatban lévő monitorok is elérték a 20
colos
(1680 x 1050) nagyságot, de ez a 24 colos 1920 x 1200 felbontású készülék már teljesen más dimenzió. A 20-ashoz képest olyan fényereje van, hogy szinte azonnal csökkentenünk kell a háttérvilágítás erejét. Persze, mert talán a világ legnagyobb kontrasztjával rendelkező (1:50.000) monitorával van dolgunk. Ez napi normál munkamenetre nagyon sok, ezért vissza is vettem 15-20% körüli értékre, irodai alkalmazásokhoz ez is bőségesen elegendő. Ezt le lehet menteni a USER beállításnak. Kicsit olyan az a monitor, mint Dr. Jekill és Mr. Hyde. Napközben visszafogott precíz „jómunkásember”, azonban, ha eljön az este (játékok, filmek) akkor megvadul. Ilyen esetben csak egy gombnyomás és visszaállíthatjuk Graphics, vagy Movie üzemmódba és ilyenkoor már jól jön az egetverő kontraszt. Pláne ha figyelembe vesszük a 2 ms válaszidőt is. A színek természetesek. Talán a „színorgia” a legmegfelelőbb jelző. A láthatóság is kitünő. A leglehetetlenebb nézési szögből is tökéletes képet kapunk. A nagy képernyőméret és a HDMI csatlakozási lehetőség miatt nyugodtan használhatjuk TV helyett is. (Hiányérzetünk talán, csak a beépített
TV tuner
hiánya miatt lehet) Ez azonban a HDMI miatt nem jelent akkora problémát, mert akár a
DVD
-k, set-top box-ok és a
HD
-s játékkonzolok is könnyen csatlakoztathatóak, ráadásul ekkora méret több nézőt is ki tud szolgálni. Ami prezentációknál és filmnézésnél is előnyös tulajdonság, nem beszélve valamilyen
3D
-s játékról.


Szépen jeleníti meg a
DVD
filmek képi világát, de igazán a
HD
minőségü jelekkel szárnyal.
A szélesvásznú, 16:10-es (wide) kivitel jól alkalmazkodik napjaink elvárásaihoz, sőt a Windows Vista operációs rendszer alapvető megjelenítési kívánalmaihoz is. A széles képernyőn ugyanis a Vista oldalsó kezelőfelülete nem foglal el hasznos helyet a nem szélesvásznú monitorokhoz képest, így a további hasznos tartalmak területe nem korlátozódik le. A nyújtott képernyő irodai alkalmazásoknál is roppant előnyös, mert egyszerre dolgozhatunk akár két teljes A4–es méretü word dokumentumon, és még mindig marad legalább egy féloldalnyi szabad hely.

Összegezve: lenyügözött, és meggyőzött bennünket az Acer narancssárga terméke, mind méretét, mind tulajdonságait tekintve. Elégedettek voltunk a képpel, a dizájnnal, és a minőséggel. Az Acer a CrystalBrite technológiát a 2ms válaszidővel ötvözi, és ezzel eléri, hogy ragyogó színeket, valamint a vizuális torzítás nélküli, élethü mozgóképeket kapjunk, még extrémebb játékok esetében is. A 100 ezer Forint körüli vételár ugyan nem olcsó, de a mögöttes tartalom kárpótolhat bennünket.
Ár: 95.900.- (bruttó)
Forgalmazó Acer Magyarország
Internet: [%A=http://www.acer.hu/%]www.acer.hu[%A%]




Típus
LCD
Méret
24
Max. felbontás
1920x1200
Válaszidő
2ms
Kontrasztarány
50000:1
Fényerő
400cdm2
Láthatósági szög
176°(H) 160°(V)
Szabvány
Ø
Csatlakozások
D-Sub, DVI, HDMI
Képarány
16:10
Szín
Fekete-Narancssárga
Garancia
2 év