Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2008-11-04

A Fujitsu Ltd és a Siemens AG megállapodtak, hogy a Fujitsu megvásárolja az európai Fujitsu-Siemens másik, Siemensre esÅ? felét…


Már régóta sejthető volt, hogy a Siemens ki akar szállni a közös vállaltból és számára fontosabb területekre szeretne koncentrálni. Ezen felül több hírügynökség és gazdasági lap már a nyáron arról írt, hogy a megvesztegetési botrányok és a világgazdasági lassulás révén is meggyengült Siemens ki akar hátrálni. Peter Löscher, a német ipari konglomerátum első embere korábban azt mondta, hogy elégedetlen a Fujitsu Siemens pénzügyi teljesítményével. A második negyedévben pedig a cég már a piacvezető pozícióját is elveszítette Németországban, helyére az Acer kapaszkodott fel. Sokan már a közös vállalat végét vélték, látni illetve spekulációk folytak az esetleges vevőkről.
[%IMAGE=7758%]
Az üzlet kapcsán a Fujitsu hozzávetőlegesen 450 millió eurót fizet majd a 50 százalékos részért. Az ügylet várhatóan 2009 április elsejével zárul, melyet követően a Fujitsu-Siemens teljes egészében a Fujitsu tulajdonába kerül. Addig a Fujitsu-Siemens továbbra is közös vállalatként fog müködni.

A Fujitsu-Siemens céget 1999-ben alapították, és rövidesen Európa egyik legnagyobb
PC
eladójává nőtte ki magát, mára 36 országban van képviselete és 6.6 milliárd eurós forgalmat bonyolít évente. Az akvizíció végeztével a Fujitsu várhatóan teljesen át fogja alakítani az egész Fujitsu-Siemens céget és integráltja.

Ezzel együtt a Fujitsu-Siemens azt is bejelentette hogy a jelenlegi CEO Bernd Bischoff személyes okokból lemondott a cég elnöki posztjáról. Helyét Kai Flore Fujitsu-Siemens pénzügyi vezetője veszi át.