Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2008-10-27

Az LG Electronics úgy döntött, hogy a koreai Gumiban található A1 plazmapaneleket elÅ?állító gyártósorát napelemek gyártására állítja át.

Az LG Electronics igazgatótanácsának október 20-án megtartott ülésén úgy döntött, hogy a koreai Gumiban található A1 plazmapaneleket előállító gyártósorát napelemek gyártására állítja át.
Az LG a tervek szerint 2010-ig 220 milliárd KRW-t fektet két gyártósor létrehozásába. A vállalat számításai alapján az első gyártósor 2010 első negyedévében, a második gyártósor pedig 2011 első negyedévében kezdi meg a sorozatgyártást. Mindkét gyártósoron kristályos szilícium napelemek és modulok készülnek majd egyenként 120MW kapacitással.
„Az elmúlt három év alatt a különféle fényelektromos technológiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés során az LG-nél felhalmozódott tudás és a tömeggyártás terén meglévő szakértelmünk ötvözésével a világ egyik vezető napelemeket és modulokat gyártó vállalatává válhatunk” – mondta Kwan Shik Cho, az LG Electronics napelemekkel foglalkozó üzleti csoportjának vezetője.
Az LG napelemekkel foglalkozó üzleti csoportja jelenleg a vállalat technológiai igazgatója alá tartozik. A vállalat fokozatosan építette ki K+F tudását, mely révén a fejlődés új motorjaként kiterjesztheti üzleti müködését a napelemgyártásra. A stratégia részeként 2008. júniusában az LG Electronics átvette testvérvállalatától (LG Chem Ltd.) a napelemekkel foglalkozó üzletágat.
Az iparági szakértők előrejelzései szerint a kristályos szilícium napelemek adják majd az üzletág 80 százalékát, míg a fennmaradó részt vékonyréteg napelemek teszik ki. A kristályos szilícium napelemekben szilíciumszeleteket alkalmaznak, míg a vékonyréteg napelemekben különböző anyagokból készült fényelnyelő rétegeket és elektródákat visznek fel egy alapra. Vagyis a vékonyréteg napelemek viszonylag olcsók, de alacsony hatásfokúak. A globális napelem-piac nagysága jelenleg több mint 10 milliárd amerikai dollárra tehető.