Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-10-20

A Philips kutatócsoportja sikeresen hozott létre egy szervez félvezetÅ? alapú összetett áramkört, melyen a tranzisztorokat alkotó molekulák maguktól rendezÅ?tek elâ?¦

 
A Philips Enthoven-ben található laboratóriumában Dago de Leeuw vezetésével egy kutatócsoport egyszerü módot találta szervez félvezető alapú áramkörök készítésére, mely az alapja lehet az olcsó hajlítható müanyag elektronikának.
 
A múltban hasonló eljárásokkal készítettek szerves tranzisztorokat, de az új eljárás egyszerübb, valamint lehetővé megbízhatóan teszi a összetett áramkörök gyártását. A kutatók szerint az olyan gyártástechnika, melynél a molekulák maguktól rendeződnek el összetett struktúrákba lehet a kulcs az olcsó müanyag alapú elektronika gyártásának. Ezzel szemben jelenleg szerves áramköröket litográfiai eljárással és tintasugaras nyomtatással készítenek.
 
Az új eljárás során a félvezető molekulák automatikusan rendeződnek el a felületen mindössze néhány nanométer vastagságban. Ezek az „önmagukat összeszerelő” molekulák, sokkal egyszerübbé teszik a szerves tranzisztorok gyártását, mely a kulcsa a müanyag elektronikának. A lejárás során arany source és drain elektródákat alakítanak egy szilíciumdioxid szigetelőrétegen, hagyományos litográfiai és felület marásos eljárással. Majd az egészet belemerítik egy a szerves félvezetőt tartalmazó tárolóba. Ezt követően a félvezető molekulák automatikusan elrendeződnek egy nagyjából 3 nanométer vastag monomolekuláris rétegben a s szilíciumdioxid felületén a source és drain közt.
 
Korábban előbb egy rögzítő anyagot kellett felvinni ami megkötötte a szervez félvezetőt, az új molekulákban azonban a megkötő anyag és maga a felvezető egyszerre jelen van. Az ilyen eljárással készített áramkörök teljesítménye könnyedén felveszi a versenyt a hagyományos eljárással készített áramkörökkel.