Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2008-10-17

Az Intelnek riválisa akadt a notebook lapkakészletek terén az új NVIDIA lapkakészlettel, mely igen erÅ?s, SLI képes grafikus magot is tartalmazâ?¦

 
Az új NVIDIA 9400M lapkakészlet egy teljes értékü rendszer, mely kész versenybe szállni a
Centrino
2 rendszerek
Intel
GM45 lapkájával. Az NVIDIA azonban nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen egy ilyen lapkával szerelt gép már nem kaphatja meg a Centrino 2 logót, melyet okos marketing stratégiával úgy véstek bele a nem szakmabeli felhasználók értelmező szótárába, hogy csak az a jó,mert erős, és egységes. Az egységgel nincs is gond ám az erő tekintetében, és főleg az integrált grafikus rendszer teljesítményében azonban lenne, mit javulni és épp ebben jobb az új 9400M.
 
Az NVIDIA saját tesztjei szerint ötször nagyobb teljesítményre képes az új lapka, mint az Intel GMA 4500MHD, ezen felül rendelkezik a cég 9-es sorozatába tartozó grafikus lapkák összes alapképességével. Ez azt jelenti, hogy Shader Model 4,
HD
videó dekódolási képesség, Hybrid
SLI
támogatás, PhysX kompatibilitással is felruházták a 9400M-et valamint, 16
CUDA
párhuzamos müvelet végrehajtó számítási egységet is integráltak a chipbe.
 
A Hybrid SLI –nke köszönhetően az integrált mag, összekapcsolható egy dedikált grafikus kártyával, mely így jelentősen megnövelt grafikus teljesítményt eredményez. Ezt már ki is használják az új MacBook Pro laptopok, melyekben a 9400M mellett egy 9600M dedikált grafikus rendszert is találunk.
 
A 9400M
chip
VGA, HDMI,
DVI
és
DisplayPort
támogatással is rendelkezik, valamint a DDR3 1066 MHz-es és DDR2 800 MHz-es memóriákat is támogatja. Core 2 Duo és Core 2 Extreme processzorokhoz használható.
 
 
A lapka elsőként az új MacBook laptopokban lesz látható, de már minden gyártó számára elérhető, így a közeljövőben várható, számos más gyártó mühelyéből is ilyen lapkával szerelt laptop.