Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
business_guru - 2008-10-16

A Cisco kihirdette a Cisco I-Prize innovációs verseny gyÅ?ztesét. A két német és egy orosz résztvevÅ?bÅ?l álló csapat terve a Cisco IP-alapú hálózati technológiáját használja...

 
A Cisco 2007 októberében indította el az I-Prize versenyt, amelyre bárki nevezhetett, a világ bármely pontjáról. A résztvevők online együttmüködési fórumokon közösen gondolkozhattak újító jellegü üzleti és technológiai elképzeléseikről, majd csapatokat alkotva állíthattak össze üzleti terveket. A nyertesek a Cisco berkein belül valósíthatják meg elképzeléseiket. A verseny az indítást követő első három hónapban 104 országból több mint 2500 jelentkezőt vonzott.
 
A győztes csapat vezetője Anna Gossen, a németországi Karlsruhe Egyetem informatikai tanszékének hallgatója. Férjével, Niels Gossennel, a németországi Alkalmazott Tudományok Egyetemének hallgatójával, valamint fivérével, az orosz származású rendszermérnök Szergej Besszonyicinnel karöltve a csapat összesen 250 000 USD várományosa, amelyet egyenlő arányban kell szétosztani a tagok között. A győzteseknek továbbá lehetőségük van arra is, hogy csatlakozzanak a Cisco csapatához.
 
A győztes ötlet azon a megközelítésen alapul, amely a hálózatot alkalmazza platformként az energiaigényes rendszerek átláthatóságának, felügyelhetőségének, és végső soron optimalizált vezérlésének megteremtéséhez. A győztes csapat üzleti terve pedig azzal tünt ki, hogy ötvözte a technológiai és az üzleti modelleket.
 
“A Cisco I-Prize verseny egyszerre biztosított lehetőséget az ötletünk kidolgozásához, egy megvalósítható üzleti és technológiai terv összeállításához, valamint arra, hogy elismert fejlesztőktől és iparági vezetőktől kaphassunk visszajelzést munkánkról. Felbecsülhetetlen tapasztalatokra tettünk szert.” – nyilatkozta Anna Gossen, majd hozzátette: „Izgatottan várjuk, hogy a Cisco csapatával folytathassuk a munkát, és elképzeléseinkből valódi üzleti lehetőségeket építsünk fel.”
 
“A Cisco I-Prize egyik célkitüzése, hogy az együttmüködést támogató
web
2.0-ás technológiák, eszközök segítségével globális szinten  elősegítse az innovációt és tehetséges fejlesztők, ötletgazdák találkozását.” – nyilatkozta Marthin De Beer, a Cisco új technológiákért felelős alelnöke, és így folytatta: “Az együttmüködés forradalmasítja az innovációt. A Cisco I-Prize jó példa arra, hogy miként törik át az új technológiák az innováció eddigi hagyományos korlátait, és miként teremtenek egyetemes fórumot az ötletek megosztásához.”
 
A Cisco az új technológiákat fejlesztő részleg belső üzleti elképzeléseinek minősítéséhez hasonlóan értékelte a beérkező munkákat is. Ennek az üzletágnak az égisze alatt születettek meg többek között a Cisco TelePresence, a Cisco Digital Signage és a Cisco Physical Security technológiák is. A verseny döntnökei mind a technológiai megoldás, mind az üzleti lehetőség újító jellegét figyelembe vették. A díjazott ötletnek ugyanis az elvárások szerint legalább 1 milliárd USD bevételt kell eredményeznie 5-7 éves időszak alatt.