Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
digimaniac - 2008-10-13

Teszteltük a Datacolor legújabb monitor kalibráló eszközét, mely környezeti fénymérő rendszerrel is rendelkezik…

Egyszerű kezelhetőség, gyors kalibráció, könnyen használható program
9 pont
8.8 pont
9.1 pont
összpontszám: 9 pont
Nem praktikus a tapadókorong


A Spyder 3-as sorozatban egy sor új kalibráló eszköz jelent meg a Datacolor kínálatában. Tesztünk most a Spyder 3 Elite verzióját mutatja be, mely többek közt többmonitoros támogatással is rendelkezik, sőt még projektort is kalibrálhatunk vele.

Mielőtt elkezdenénk az eszköz ismertetését megpróbálunk válaszolni az ilyenkor sokakban felmerülő kérdésre. Minek bajlódni a monitor kalibrációval? A kérdésre a válasz kézenfekvő. Egy megfelelően kalibrált monitoron pontos a valóságnak megfelelő színeket láthatunk, mely grafikai munkáknál, fényképretusálás, válogatás, nyomdai előkészítés során nagyon fontos, mivel így a végeredmény is olyan lesz, amit mi szeretnénk.

Ez több monitor esetén még kritikusabb, mivel a monitorok gyári színbeállításai rendszerint nem felelnek meg a nyomdai szabványoknak több monitor használata esetén pedig garantált hogy eltérés lesz a két monitor közt is. Ha pedig ki szeretnénk nyomtatni, mondjuk egy digitális fényképet, akkor mindezek komoly szerepet játszanak, ha lehetőségeinkhez képest a legpontosabb, eredetinek megfelelő színekben pompázó képet szeretnénk visszakapni.

Spyder 3 alap felépítés

Térjünk vissza a Spyder 3-hoz és a monitor kalibráláshoz. A Spyder 3 Elite használható
LCD
kijelzőhöz - legyen szó laptopról vagy különálló LCD képernyőről –
CRT
monitorhoz, illetve kivetítőhöz. Ennek a rendszernek az egyik legfontosabb
hardware
eleme egy
USB
eszköz mely az alján rendelkezik speciális fényérzékelőkkel illetve a tetején egy a környezet megvilágításának mérésére használatos fényszenzor is található.

A kalibráló eszköz alján egy 27 mm átmérőjü érzékelő található, mely a beállítás során méri a képernyő által kibocsátott fényt, mely elengedhetetlen a pontos beállítási folyamathoz. Az eszköz alján találunk még egy tapadókorongot is mely a mérő fix rögzítését biztosítja a kalibrációs folyamat során. Ez nem feltétlenül szerencsés, főleg mivel egy
TFT
igen érzékeny felülettel és felépítéssel rendelkezik, ezért javasoljuk az USB kábelnél fogva történő rögzítést, melyhez egy ellensúlyt is elhelyeztek a vezetékre, így ez sem okozhat gondot.

[%IMAGB=7534%] Használat, kalibrációs folyamat

A tesztelések során számos laptop és LCD képernyőn kipróbáltuk az eszközt, sőt még kivetítővel is ám sajnos
CRT
monitorunk nincs így ez kimaradt a próbák során.

Az eszközhöz adott alkalmazás a telepítés után kéri a széria számot, majd a program ellenőrzi a rendelkezésre álló megjelenítőket. Amennyiben nem elsőként kalibráltuk a monitort megnézhetjük az aktuális profil pontosságát és újra is kalibrálhatjuk a kijelzőt. Ha először végezzük a kalibrációt akkor a program egy sor kérdést tesz fel, nekünk, melyek során meg kell adnunk a képernyő típusát, majd a lehetséges képbeállítási funkciókat. Egyszerü jelölőnégyzetekkel megmondhatjuk a programnak, hogy a monitorunk, rendelkezik e fényerő,
kontraszt
vagy háttérvilágítás erejének szabályzási lehetőségével, illetve a következő lapon az RGB színhőmérséklet beállításának típusát adhatjuk meg. Ezek után LCD esetén a kezelőprogram kérni fogja, hogy állítsuk vissza a monitort a gyári alapbeállításokra, majd kezdetét veszi a kalibráció.

A monitor vizsgálata során a képernyőre kell helyeznünk valamilyen módon az eszközt egy meghatározott helyre ahol különféle színek, árnyalatok váltják majd egymást, mely alapján a készülék alján található fényérzékelők segítségével képes meghatározni a színek helyességét. A kalibrációs folyamat durván 5 percet vesz igénybe, mely javulást jelent a korábbi Sypder 2 modellhez képest, ezen felül az újra kalibráció csak 2-3 perc, a korábbi 7-hez képest ami szintén kedvező. Miután végeztünk elmenthetjük egy profilba az új beállításokat.

Több monitor használata esetén, mindig az elsődleges kijelzővel érdemes kezdeni és úgy végigmenni az összesen. Ilyenkor talán még jobban látszik, hogy a korábbi beállításankhoz képest, mennyi minden változott.
[%IMAGB=7535%]
A kalibrációs folyamat végén kapunk még egy ellenőrző képernyőt, ahol számos fekete-fehér és különféle színes fotókat láthatunk és egy gomb megnyomásával azonnal válthatunk az új és a régi monitor beállítások közt, így alaposan megnézhetjük, hogy mi és hogyan változott a kalibráció után és ez mit jelent, konkrét képek, színek, árnyalatok megjelenítésekor.

Fénymérő

Ezen felül a Spyder 3 rendelkezik egy környezeti fényérzékelővel is a hátán, mellyel képesek vagyunk meghatározni, hogy a munkakörnyezetünk ideálisan van a megvilágítva, vagy esetleg egy sötét sarokban kuporgunk, ahol csak a monitorok világítanak (ami egyébként nagyon nem szerencsés, és a szemünknek sem tesz jót).

Projektor

A készülékhez kapunk egy tartót, melyben az asztalunk is jól elhelyezhető a Spyder, azonban a tartó alján láthatunk egy rögzítő csavarhelyet, mely projektoro használathoz van kialakítva. Kivetítő kalibrációja során egy háromlábú állványra kell rögzítenünk a tartót, és abba kell belehelyeznünk a kalibrációs eszközt.

Ez első kalibrációt szerencsés sötét környezetben elvégezni. Lehetőség van egy profil különböző verzióit eltárolni a mérést követően, melynél a sötét környezet mellett, még két környezeti fényviszonyokhoz igazított profilt tárolhatunk el.

Záró gondolatok

A Spyder 3 gyors a kalibráció és az újra beállítások során, és könnyedén készíthetünk profilokat is. A telepítés egyszerü, és a kalibráció során részletes leírást kapunk minden lépésnél, így akkor is boldogulni fogunk, ha még soha nem használtunk ilyet. Egyetlen negatívum a tapadókorong, mely bizonyos monitoroknál egyszerüen nem használható.

A Spyder 3 Elite hazai forgalmazójának, a Trans-Europe Kft-nek köszönhetően igen sok időt tölthetett nálunk, és ez alatt az idő alatt, többünknél megfordult. Legyen szó igényes amatőrökről vagy profi fotósokról a vélemény egybehangzó volt. Ha tényleg komolyan szeretne valaki foglakozni fényképezéssel, és az ezzel kapcsolatos számítógépes munkákkal, akkor ez egy alapvető eszköz kell legyen.

A tesztkészüléket a Trans-Europe Kft. biztosította számunkra, köszönjük!
Web: [%A=http://www.szoftver.hu/%]www.szoftver.hu[%A%]
A Syyder 3 Elite ára: nettó 54.900 HUF