Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-10-10

Eredetinek látszó, de hamis YouTube oldalak segítségével veszik rá a gyanútlan felhasználókat, vírusok, kémprogramok letöltéséreâ?¦

Eredetinek látszó, de hamis YouTube oldalak segítségével veszik rá a gyanútlan felhasználókat, vírusok, kémprogramok letöltésére…
 
 
A megtévesztő hamis oldalak már régóta fenyegetik a felületesen szemlélődő és kattintó felhasználókat azonban, ezek a megoldások is egyre kifinomultabbak lesznek, és néha már a szemfülesebbek is beleeshetnek a csapdába. Az internetes videók nézegetése és letöltése napjainkban igen népszerü, és sokan még munka közbeni pihenésként is szívesen néznek meg néhány vicces jelenetet a YouTube-ról. Nem árt azonban az e-mail-es videó ajánlókkal is óvatosan bánni.
 
A támadások egyik legújabb változatához hamis, ám az eredetivel megszólalásig egyező YouTube oldalakat készítenek (sokszor már erre specializált programcsomagok segítségével) az internetes bünözők, melyek megnyitáskor kérik, hogy a videó letöltéséhez töltsük le az alábbi programot, mert csak ezzel lehet megnézni. Persze amit ilyenkor letöltünk az sok minden csak, nem bővítmény. Lehet vírus, trójai program, vagy más veszedelem. Az egészben az a legfélelmetesebb, hogy a káros, bővítménynek álcázott programocska letöltése után, átirányítanak minket a valós YouTube oldalra és megnézhetjük a videót, amire eredetileg kíváncsiak voltunk. Ezáltal a gyanú a legtöbb felhasználóban fel sem ébred, hogy itt valami rossz történt.
 
Pedig ekkor is vannak árulkodó jelek. Az egyik legnyilvánvalóbb ilyen jel az
URL
cím, mely nem a valós YouTube cím lesz hanem valami hasonló, mondjuk néhány betü különbséggel amit nehezebb ugyan észrevenni, de azért látható.
 
Mindenesetre az egész lejárás, egy olyan betörési módra hívja fel a figyelmet, ahol nem egy weblap, vagy más program sérülékenységét használják ki, hanem egyre tökéletesebb eszközökkel megtévesztik a felhasználót, melynek kiküszöbölése, csak figyelmes és nagyon tudatos számítógép használattal lehetséges.