Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2008-10-08

Az AMD a teljes egészében állami kézben lévÅ? Mubadala közremüködésével új gyártó céget hoz létre, mely a drezdai gyárak átvétele mellett új üzem létrehozását tervezi New York-ban...

 
A hír valójában nem igazi újdonság, hiszen hónapok óta keringenek pletykák arról, hogy az
AMD
kiszervezi félvezetőgyártását. A tegnapi napon azonban minderre immár hivatalosan is vény derült. A vállalat leválasztja a teljes gyártó részlegét, és arab tőke segítségével új céget hoz létre, miközben adóságát is átszervezi.
 
Az új vállalat, melyet egyelőre Foundrynak neveznek, átveszi a jelenleg az AMD által fenntartott drezdai létesítményeket. A vegyesvállalatba egy Abu Dhabi-i befektetési alap száll be, mely első körben 700 millió dollárt fizet 55,6 százalékos többségi részesedéséért a Foundryban, míg az AMD 44,4 százalékkal rendelkezik majd. Ezen felül 314 millió dollárhoz jut az AMD a Mubadala révén, mely így 8 százalékról 19,3 százalékra növeli részesedését az chipgyártó cégben, ezzel pedig a legnagyobb részvényessé válik. A Mubadala tavaly novemberben 622 millió dollárt injekciózott a vállalatba, ennek folyománya a jelenlegi megállapodás. Az AMD ezek által összesen 1 milliárd dollárnyi friss tőkéhez jut egy pénzügyi világválság idején. A friss tőke mellett az AMD közel 1,2 milliárd dollárnyi adósságtól is megszabadul, mely az új céghez kerül át, így a tranzakcióval legalább 2,2 milliárd dollárral javítja mérlegét a nehéz helyzetbe került vállalat. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a karcsúbb AMD végre kellő figyelmet tud fordítani a fejlesztésekre, hogy komolyan és minden fronton felvehesse a versenyt az Intel-el.
 
Ez azonban csak a történet egyik fele. A friss tőkével folytatódhat a drezdai Fab 38 átalakítása a 300 milliméteres szilíciumlapokat megmunkáló gyártósorok telepítésével, melyet korábban éppen a pénzügyi források hiányában volt kénytelen felfüggeszteni az AMD. A Fab 38 tömegtermelésre történő felkészítése mellett a Foundry egyúttal képes lesz egy új üzemet is létesíteni New York államban. A tervek szerint az új gyár építése 2009 közepén indulhat meg.